IZBORI U CRNOJ GORI: Pobeda za NATO

IZBORI U CRNOJ GORI: Pobeda za NATO

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic


Kada se rezultati izbora u Crnoj Gori gledaju kroz prizmu atlantskih integracija, onda se može reći da taj put nije doveden u pitanje jer eventualna koalicija DPS-a i manjina ima 42 mandata, a uz Krivokapićevih četiri i dva iz URA u konačnom skoru to je 48 poslanika za priključenje NATO paktu

Demokratska partija socijalista premijera Mila Đukanovića osvojila je opet najviše glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i sa Socijaldemokratama i partijama manjina može da dođe do pozicije da formira novu vladu. To je u najkraćem stanje posle izlaska građana Crne Gore na birališta, u sledećim danima znaće se epilog političke matematike, a na sreću, u Podgorici i drugim gradovima u noći nakon izbora nije se dogodilo ništa od onoga lošeg što se pominjalo kao velika pretnja i mogućnost.

Prema podacima Državne izborne komisije, DPS je osvojio 36 mandata i zajedno sa Bošnjačkom strankom, koja je osvojila dva mandata, Socijaldemokratama (SD) sa dva mandata, Forcom i Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) može da prikupi većinu od 42 poslanika, što je više od neophodnog broja za izbor vlade.
Demokratski front, Ključ, demokrate i Socijaldemokratska partija ukupno imaju 39 poslanika i nedostaju im dva za skupštinsku većinu. Da li među strankama manjina mogu da pronađu partnere, veliko je pitanje jer su oni tradicionalno uz Đukanovićev DPS.
Milova odbrana Crne Gore
Prve preliminarane analize izbora pokazuju da su izbori bili najneizvesniji do sada bez obzira na jasnu većinu prozapadnih stranaka. A ta je većina neupitna, i to je možda najznačajniji rezultat izbora 16. oktobra jer pokazuje da će ta politička opcija imati jasnu većinu u crnogorskom parlamentu.
U prvom samostalnom nastupu nakon 18 godina i razlaza sa Krivokapićevim SDP-om, Đukanovićeva Demokratska partija socijalista osvojila je 36 mandata – pet mandata više nego na prošlim parlamentarnim izborima! Sa 158.800 glasova ostvarila je najbolji pojedinačni rezultat od obnove državnosti. DPS je u koaliciji sa SDP-om na prošlim parlamentarnim izborima osvojio 162.600 glasova, uz manju izlaznost od tri odsto.
Predsednik DPS-a Milo Đukanović rekao je da je njegova stranka opet pobedila na izborima i da će sa svojim tradicionalnim saveznicima imati najmanje 42 mandata.

– Osvojili smo oko 159.000 glasova ili 36 mandata. Osvojili smo tačno duplo više od našeg konkurenta – rekao je Đukanović, prekidan burnim aplauzima pristalica u staroj zgradi Vlade, i dodao da je vidio “razdragana lica lidera Ključa, koji su pokušali da ospore veličinu izborne pobede DPS-a, sumnjičeći ko je dobio više glasova”.
– Pa da im pomognemo: osvojili smo više glasova nego ta opozicija – Ključ, DF i demokrate zajedno! Tako da se pitam kako oni mogu više da dovode u pitanje pobedu jer oni porede rezultat 15-ak partija sa onim što je DPS napravio sama – rekao je Đukanović.

Brojke daju aktuelnom premijeru za pravo: DPS je osvojio 158.800 glasova, a DF, Ključ i demokrate zajedno – 157.600.Predsednik DPS-a poručio je da su na ovim izborima odbranili Crnu Goru.

– Nije bilo lako jer se velika sila upregla protiv Crne Gore, ali možemo da kažemo da smo uspeli i da nastavljamo put evroatlantskih integracija. Za nekoliko meseci ulazimo u NATO, a nadam se da ćemo do kraja mandata završiti i pregovore sa EU – poručio je Đukanović.

On je istakao da će nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora pregovarati sa partnerima i da će brzo doći do dogovora.

– SD će imati dva mandata, Bošnjačka stranka (BS) takođe dva i albanske stranke i HGI po jedan, tako da ćemo imati 42 mandata zajedno sa našim tradicionalnim partnerima – rekao je Đukanović.
Dok su u Demokratskoj partiji socijalista i zvanično slavili, na drugoj strani – u Demokratskom frontu – nakon prvih euforičnih izjava Emila Labudovića zavladalo je zatišje. Očito da je postalo jasno da se priča “Mi ili On” završila onako kako nisu planirali lideri te grupacije Mandić, Medojević i Knežević.

Istina, preliminarni rezultati izbora pokazuju da Front jeste ubedljivo najjača opoziciona grupacija. Sa osvojenih gotovo 79.000 glasova ponovili su rezultat jedinstvenog Demokratskog fronta, na čijem čelu se nalazio Miodrag Lekić.

Foto: AP/Darko Vojinovic

Foto: AP/Darko Vojinovic

Nije bilo lako jer se velika sila upregla protiv Crne Gore, ali možemo da kažemo da smo uspeli i da nastavljamo put evroatlantskih integracija. Za nekoliko meseci ulazimo u NATO, a nadam se da ćemo do kraja mandata završiti i pregovore sa EU – poručio je Đukanović

Front je jedina opoziciona politička grupacija koja je delovala proaktivno. Nakon prvih komentara o nepriznavanju izbora, pa čak i potpisane zajedničke izjave sa ostatkom opozicije, ponuđena je manjinska vlada bez DPS-a na čijem bi se čelu nalazio bliski Đukanovićev saradnik, predsednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.
Ipak, činjenica da Demokratski front nije izveo pristalice na ulice “da se bore protiv izborne krađe” govori da su u toj političkoj grupaciji shvatili da je osvajanje vlasti ulicom, nakon saopštenih rezultata i nakon odbijanja drugih opozicionih grupacija – neizvodljivo.

Najveći gubitnik izbora je koalicija Ključ, koja je imala 41.000 glasova – manje nego NP samostalno na prošlim izborima, kada su osvojili 54.000. Pokazalo se da Ključ nije imao sinergiju i da je zajednički osvojio znatno manje nego što su ankete davale pojedinačno svakoj stranci. Iako je lider te grupacije Miodrag Lekić optimistički najavio da će samo manjinske stranke odlučiti ko će formirati novu vladu, izvesno je da ni čelnici Ključa ne veruju da bi predstavnici Bošnjaka, Albanaca ili Hrvata mogli naprasno da sklope savez sa strankama i koalicijama koje su protivnici evroatlanskih integracija.

U tom kontekstu treba i tumačiti apel lidera Ujedinjene reformske akcije (URA) Žarka Rakčevića da četiri opozicione stranke treba da pokušaju da sa manjinama formiraju vladu koja bi, kako je rekao, izvela Crnu Goru iz agonije. Rakčević je rekao da izbori nisu bili fer i slobodni jer je bilo previše nepravilnosti tokom izbornog dana. Dodao je da je siguran da su međunacionalni sklad i promene potrebne Crnoj Gori.

Opoziciji više glasova od DPS-a

Predsednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da je opozicija osvojila značajno više glasova nego DPS.

Foto: AP/Darko Vojinovic

Foto: AP/Darko Vojinovic

Kada se rezultati gledaju kroz prizmu atlantskih integracija, onda se može reći da put ka NATO nije doveden u pitanje

– Pokušali smo da pokažemo našu iskrenu nameru ka pomirenju Crne Gore, ali ta priča nije zaživela u meri u kojoj smo se nadali. Međutim, ona nema alternativu – poručio jeMilić.

No, nekoliko dana nakon izbora lider SNP-a naći će se pred teškom dilemom: kako da članovima vlastite partije objasni razlog ulaska u “veliku koaliciju” u kojoj SNP “sleduje” tek tri poslanička mesta. Nakon izbora 2012. SNP je imao osam poslaničkih mandata.

Za razliku od Ključa, razloga za zadovoljstvo imaju demokrate Alekse Bečića jer su sa osvojenih 10 odsto stabilno ušli u parlament i napravili iskorak, sličan onom što su ga nekada učinili Darko Pajović sa Pozitivnom Crnom Gorom ili Nebojša Medojević sa Pokretom za promjene.

Lider Demokrata istakao je da su demokrate kao samostalna partija druga najjača partija u Crnoj Gori.
– Potvrdili smo ono što sam i obećao: da smo najprijatnije iznenađenje uz 10 odsto podrške građana Crne Gore. Ostvarili smo mnogo više od onog što su nam predviđali i možemo biti zadovoljni na vatrenom krštenju i prvim parlamentarnim izborima. Prva smo politička partija koja je samostalno nastupila, većina drugih bila je u vidu koalicije, tako da matematika jasno govori da smo nakon samo godinu i meseci po jačini druga samostalna partija u Crnoj Gori – zaključio je Bečić.

Iako brojna istraživanja nisu Socijaldemokratama Ivana Brajovića pružale velike šanse za ulazak u parlament, pokazalo se da se mukotrpni rad na terenu isplatio. Brajovićeva stranka na kraju izbornog dana osvojila je 12.400 glasova i biće, kako su i obećavali, deo nove vlasti u Crnoj Gori.

Za razliku od njih, Pajovićeva Pozitivna Crna Gora nije uspela da preskoči lestvicu. Stranka koja je odigrala važnu ulogu u stabilizaciji političkih prilika nakon 24. oktobra prošle godine osvojila je 5.000 glasova i ostala bez mandata. Prosto, Pajović i njegova ekipa nisu uspeli da se izbore u sukobu velikih stranaka i možda su platili ceh činjenici da nije formirana “prirodna” koalicija sa Brajovićevom strankom, koja bi, makar prema jučerašnjim rezultatima, dosegla čak nekih 18.000 glasova?!

U narednim danima očekuju se brojni stranački razgovori i pregovori, a najjača stranka – Đukanovićev DPS – biće u prilici da vodi igru sastavljanja nove izvršne vlasti. Ali i da razmišlja o novim potezima koje država mora da preduzme, pre svega u pravcu priključenja u NATO.

Kada se rezultati gledaju kroz prizmu atlantskih integracija, onda se može reći da put ka NATO nije doveden u pitanje jer buduća vladajuća koalicija, koja ima 42 mandata, može da računa na to da će u parlamentu imati podršku i Krivokapićevog SDP-a i dva poslanika Rakčevićeve URA. U konačnom skoru to je 48 poslanika koji bi, ako se budu pridržavali stranačkih programa, mogla da bude respektabilna skupštinska većina – 59 odsto.}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar