LEDENA MAFIJAŠKA KUMA: Ksi Cajping, šefica opasne kineske Trijade

LEDENA MAFIJAŠKA KUMA: Ksi Cajping, šefica opasne kineske Trijade

Foto: Printskrin Jutjub


Najpoznatijom kineskom mafijom do 2009. rukovodila je dama Ksi Cajping, koja se odlično, da ne kažemo muški snalazila u svetu kockarnica, dilovanja droge, zelenašenja, kao i podmićivanja vladinih zvaničnika

Kineskinja Ksi Cajping (54) jedna je od retkih dama koja je više od decenije bila šefica mafije Trijada. Kineska kuma, kako su je zvali, proslavila se po svojoj žilavosti i raskošnom stilu života!

Mada Ksi više liči na sredovečnu službenicu, njena svakodnevica podrazumevala je sve samo ne kuvanje ručka i brigu o deci. Prilikom hapšenja, posedovala je luksuzne vile, nekoliko preskupih automobila i harem od 16 mladih ljubavnika. Ova gospođa godinama se odlično, da ne kažemo muški snalazila u biznisu s kockarnicama, dilovanjem droge, zelenašenju, kao i podmićivanja vladinih zvaničnika. Zbog svega toga 2009. je osuđena na 18 godina robije, čime je okončana njena vladavina podzemljem. Tom prilikom, na četiri i po godine zatvora osuđen je i njen 17 godina mlađi dečko, koji joj je bio vozač. Međutim, ni to nije navelo ovu okorelu kriminalku da promeni ledeni izraz lica, koji je se sve vreme imala u sudnici. Nikakve emocije nije pokazala čak ni dok su joj čitali presudu. Sudski proces protiv Ksi predstavljao je i za metropolu Čongking, koja broji 30 miliona stanovnika, svojevrsno svedočanstvo o seksu, korupciji i nasilju koje vlada u tajnom svetu Trijada. Ksi je jedina žena za koju se u javnosti zna da je bila na čelu te opasne mafije.

Nebo, zemlja i čovek

Inače, Trijade u Aziji, ali i šire, vekovima kontrolišu unosne ilegalne poslove kao što su rasturanje droge, prodaja oružja, pranje novca, prostitucija, reketiranje, ali se poslednjih decenija bave i piraterijom kompjuterskog softvera i filmova i prodajom robe s lažnim etiketama. Iako se kolokvijalno taj naziv koristi za sve kineske mafije, Trijade su geografski, etnički, kulturno i strukturalno jedinstvena grupa, nastala oko 1760. godine. Centrala im je u oblasti koja povezuje gradove Šangaj, Hongkong i Guandžou, ali deluju širom sveta. Osim u Kini, aktivni su i u Tajvanu, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji, ali i u SAD i Velikoj Britaniji. Ono što Trijade razlikuje od svih ostalih svetskih mafija, s kojima blisko sarađuju, jeste to što im primarni zadatak nije bio kriminalni, već politički. One su najverovatnije tokom 18. veka bile deo revolucionarnih pokreta nastalih sa ciljem da sruše mandžurijsku dinastiju Čing i obnove hansku dinastiju Ming. Sama reč „trijada”, prema Oksfordskom rečniku, prevod je kineskog termina „San Hej Hui” i označava trojstvo, odnosno ujedinjenje neba, zemlje i čoveka. Druga teorija pretpostavlja da su termin „trijada” skovale britanske kolonijalne vlasti u Hongkongu jer su pripadnici te bande na svojim obeležjima imali simbol trougla.

Istovremeno, osuđen je i njen 17 godina mlađi dečko, koji joj je bio vozač. Međutim, ni to nije navelo ovu okorelu kriminalku da promeni ledeni izraz lica, koji je se sve vreme imala u sudnici

Zakletva s tri prsta

Kao i ostala tajna društva, Trijade sve svoje pripadnike podvrgavaju obredu inicijacije, ali bitno drugačijem od svih ostalih. Obično se ceremonija odigrava na oltaru posvećenom Guanu Juu, generalu iz 3. veka nove ere, koji je u međuvremenu deifikovan, odnosno uzdignut na nivo boga (kao što mi u hrišćanstvu ljude proglašavamo za svece), uz paljenje tamjana i žrtvovanje životinja, najčešće kokoške, svinje ili koze. Nakon što onaj koji prolazi kroz obred popije mešavinu vina i krvi životinje koju je zaklao, ili svoje sopstvene, prolazi kroz svod mačeva dok recituje „38 zakletvi”, čime se, između ostalog, obavezuje da će poštovati svoju braću, da neće odavati njihove tajne i da će brinuti o njihovim porodicama. Papir s kojeg čita stihove se, nakon što ih izdeklamuje, spaljuje na oltaru, čime se potvrđuje da se novi član zavetovao bogovima da će ispuniti svoju dužnost i obavezu. Dok papir baca u vatru, podiže tri prsta leve ruke, što simboliše obavezivanje.

Trijade koriste brojčane kodove kako bi mogle da razlikuju redove i pozicije unutar bande. Broj 4 se najčešće koristi na početku i predstavlja četiri okeana koji okružuju Kinu i, simbolički, ceo univerzum. Za razliku od ostalih bandi, struktura njihove organizacije vrlo je labava, zbog čega i imaju više bosova. Tako je jedan od kolega naše Ksi Cajping, dakle jedan od šefova ove mafije – Sun Je On svojevremeno milione dolara ulagao u tamošnju filmsku industriju. Zato su u filmovima i serijama priče o gangsterima pozitivne i najčešće romantizovane. Mada je stvarnost mnogo drugačija. Recimo, vođa bande u Henanu – Peng Miaoji prerezao je grkljane 40 žrtava, uhvaćen je 1999. i pogubljen s još sedmoricom saradnika. Nije onda čudno što u Hongkongu postoji posebna policijska jedinica koja istražuje ovu bandu – Biro za organizovani kriminal Trijada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar