MERKELOVA NIJE OSTALA NEDOREČENA PO PITANJU MAKEDONIJE

MERKELOVA NIJE OSTALA NEDOREČENA PO PITANJU MAKEDONIJE

AP Photo/Markus Schreiber


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da spor Makedonije i Grčke oko imena treba da bude rešen, ali da to treba da se postigne bez pritisaka.

Prema njenim rečima, obe strane trebalo bi da budu pažljive kod ustupaka.

Na zajedničkoj konferneciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom u Berlinu, ona je rekla da pritisak na jednu ili drugu stranu u pregovorima nije od koristi, kao i da javne izjave mogu da štete tom procesu.

“Imam utisak da, posle dugo vremena, prvi put obe strane imaju interes da reše ovo pitanje i to je dobar preduslov. Verujem da će obe strane biti pažljive i da će se brižno odnositii. Na taj proces se ne utiče pozitivno ako se pravi pritisak”, rekla je nemačka kancelarka.

Kako su preneli makedonski mediji, Merkelova je istakla da su kompromisi uvek bolni i da svaka strana treba da zna šta može da da. “To je visoka diplomatska umetnost i o tome treba da se govori iza zatvorenih vrata, a ne na pres konferenciji”, rekla je ona.

Na pitanje kada se očekuje integracija Makedonije u EU i NATO, Merkelova je rekla da to nije pitanje vremena, već pitanje brzine kojom će zemlja da ispuni uslove i da postigne zrelost za pristupanje.

“Mi smo usmereni ka ispunjavanju uslova i za mene nisu važne godine kao brojevi, već da li postignuta zrelost za pristupanje EU”, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Makedonski premijer Zoran Zaev je pred Merkelovom nekoliko puta ponovio da Makedonija nema drugu alternativu, osim punopravnog članstva u EU i NATO.

“Pratili smo dešavanja u Crnoj Gori pred pridruživanje NATO-u i u pregovrima. Mi smo mala zemlja, pozitivna zemlja i želimo da gradimo dobre odnose sa svim zemljama i da poboljšamo odnose sa Rusijom, ali ne postoji alternativa za članstvo u EU I NATO. Nadam se da nećemo imati probleme. Ceo region nema drugu alternativu, osim EU I NATO”, rekao je Zaev.

Zaev, koji se nalazi u jednodnevnoj poseti Nemačkoj, pozvao je Angelu Merkel da ove godiine poseti Makedoniju. Makedonski poremijer se sreo sa nemačkim privrednicima, a treba da se sastane i sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

U delegaciji makedonske vlade su i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar