NASA PLANIRA BAŠTE U SVEMIRU

NASA PLANIRA BAŠTE U SVEMIRU


Iako je trenutno nemoguće gajiti kupus ili krastavce u svemiru, takva praksa možda bude moguća za koju godinu, zahvaljujući novom NASA projektu, koji planira da “otvori” prve svemirske staklene bašte.

Naime, ideja za ovaj projekat je nastala kada su naučnici zaključili kako astronautima, koji produže svoj boravak “među zvezdama”, nedostaju neophodni vitamini, poput vitamina C ili K, što se ozbiljno odražava na njihovo zdravlje.

Kako bi sprečili ovaj problem, naučnici su zaključili da je korisnije izgraditi specijalne staklene bašte, u kojima će se gajiti voće i povrće bogato vitaminima, umesto da “kljukaju” svoje astronaute vitaminskim pilulama i hemijom. Da bi se ova ideja prenela u praksu, NASA je uložila 1, 24. miliona američkih dolara, i angažovala 15 000 mladih botaničara, kojima je zadatak da identifikuju biljke koje se najbolje prilagođavaju “svemirskim” uslovima.

Do sada su mladi botaničari uspeli da nađu 106 vrsta biljaka, koje bi se mogle uspešno gajiti van naše orbite, kao što su kupus i zelena salata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar