SAD: “Podržaćemo Izrael ukoliko ga Iran napadne”

SAD: “Podržaćemo Izrael ukoliko ga Iran napadne”


Potpredsednik SAD Majk Pens je najavio da će njegova zemlja podržavati Izrael ako ga napadne Iran.

“Opasne provokacije neće ostati bez reakcije od strane Izraela, Amerike i naših saveznika”, rekao je Pens kasno sinoć u obraćanju na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Osvrćući se na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom on je upozorio da ako taj dokument ne bude izmenjen u narednim mesecima SAD će se iz njega momentalno povući, preneli su izraelski mediji. Pens je rekao i da će SAD delovati protiv iranske agresije u drugim arenama.

“Nećemo dozvoliti da poraz Islamske držve postane pobeda za Iran”, rekao je američki potpredsednik , dodavši da SAD “nikada neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje”.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je u nedelju doputavao u SAD i u ponedeljak se sastao u Beloj kući s američkim predsednikom Donaldom Trampom danas će govoriti na skupu AIPAC-a. On je pred radni ručak s Trampom rekao da je Iran “najveći izazov na Bliskom istoku” i da se “mora zaustaviti”.

Posle toga Netanjahu je u obraćanju izraelskim novinarima naveo da je Iran bio glavna tema njegovih razgovora s Trampom, a da su odnosima s Palestincima posvetili tek jednu četvrtinu vremena. On je njih optužio da “pokušavaju da pobegnu od pregovora, ili u najmanju ruku ne žure ka (pregovaračkom) stolu”, kako je rekao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar