SLUČAJ RUSIJA TRESE VAŠINGTON: Bivši šef Trampovog tima optužen za zaveru protiv SAD

SLUČAJ RUSIJA TRESE VAŠINGTON: Bivši šef Trampovog tima optužen za zaveru protiv SAD


O Manafortu je ranije pisano u kontekstu pomaganja Rusiji, kao o čoveku koji je “nudio informacije poznatom tajkunu Olegu Deripaski

Pol Manafort je prvo veliko ime koje je zvanično obuhvaćeno istragom specijalnog savetnika Roberta Milera o “slučaju Rusija”, a njegova predaja Birou i najava optužnice prema kojoj bi bio terećen i za proneveru, pranje novca, lažne izjave i druga dela, mogli bi da izazovu veliki politički potres u Vašingtonu.

Osim Manaforta, agentima FBI se predao i bivši Manafortov poslovni saradnik Rik Gejts.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Preduzetnik sa Ist Rivera

Kako se navodi u papirima koje je objavila agencija AP, njih dvojica su godinama radili kao lobisti i politički konsultanti, a od 2006. do 2015. godine su radili kao “neregistrovani agenti” za ukrajinske vlasti i političku partiju tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča.

“Manafort i Gejts su u tom periodu stvorili desetine miliona dolara prihoda, a kako bi sakrili taj novac od američkih vlasti, prali su ga kroz niz korporacija, partnerskih odnosa i računa u SAD i inostranstvu”, navodi se.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Hladni rat, drugi deo

Kako piše u optužnici, kroz ofšor račune je prošlo oko 75 miliona dolara, od čega je 18 miliona “oprao” i potrošio Manafort na “raskošan život”, dok je Gejts na različite račune prebacio oko tri miliona dolara.

Zasad se nigde ne spominje njihova saradnja sa vlastima u Rusiji.

CNN je proteklog vikenda objavio da već postoje zapečaćene optužnice u istrazi, kao i da su izrađeni “planovi za hapšenja” prvih lica za koja se sumnja da su umešani u navodno pomaganje Rusiji da utiče na ishod proteklih američkih izbora.

O Manafortu je ranije pisano u kontekstu pomaganja Rusiji, kao o čoveku koji je “nudio informacije poznatom tajkunu Olegu Deripaski”.

Prem navodima “Vašington posta”, bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsedničkim izborima koji su održani 2016. godine.

Manafort je privatni razgovor sa Deripaskom ponudio manje od dve nedelje pre nego što je Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Rojters.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Odlazak Trampovog portparola

“Ako mu je potreban privatni informativni razgovor, možemo to da sredimo”, napisao je Manafort u mejlu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, navodi “Vašington post”, pozivajući se na osobe upoznate s tom prepiskom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar