TRAMP “ODUSTAJE” OD NEPOPUSTLJIVOSTI PREMA MIGRANTIMA: bez dece u kavezima, ali zid ostaje

TRAMP “ODUSTAJE” OD NEPOPUSTLJIVOSTI PREMA MIGRANTIMA: bez dece u kavezima, ali zid ostaje

Foto: Twitter screenshot/ Donald J.Trump


Donald Tramp, američki predsednik, konačno je odustao od insistiranja na razdvajanju migrantskih porodica, koje su pokušavale da ilegalno pređu meksičku granicu. Njegovo povlačenje od dosadašnje politike i “gvozdene netolerancije” prema migrantima usledelo je nakon što su internet preplavile slike migrantskih mališana u kavezima, koje odvlače od njihovih roditelja.

Ipak, iako je odbio da razdvoji porodice uhvaćene u ilegalnom prelasku granice, Tramp nikako nije odustao od pokušaja da takve prelaske zabrani, pa je potpisao naređenje da se “uhvaćene” porodice zadrže u pritvoru, dok se protiv njih vodi krivični postupak. Trampova odluka samo na prvi pogled izgleda kao prihvatanje kritika, koje su mu uputili aktivisti za odbranu ljudskih prava, predstavnici svetskih kompanija i mnogi advokati, papa Franja, pa čak i Ivanka Tramp, njegova kćerka, budući da novi zakon podrazumeva da uhapšena deca mogu ostati u pritvoru veoma dugo vremena.

Trampova administracija je zbog cele situacije stavljena pred veliki uzazov, pošto novi propisi dovode u pitanje zaštitu maloletnih lica, i pojačavaju negativne kritike Trampove politike. Američki predsednik  je  pokušao da se zakloni zakonom, opravda pritiskom admionistracije i Demokrata, za koje tvrdi da su ga primorali da insistira na razdvajanju porodica i izgradnji zida na meksičkoj granici.

Ministarstvo pravde SAD se još nije izjasnilo kada će tačno početi primena novog zakona, niti preciziralo šta će se dogoditi sa već razdvojenim porodicama i da li će one biti ponovo ujedinjene.

Čitajte i: TRAMP ODLUČIO, A HEJLI SAOPŠTILA ODLUKU AMERIKE: Povlačimo se

Polemika Tramp i Nijeto: Kada dunem i vatru sunem, srušiću ti zid

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar