VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U TURSKOJ: Tvrđava na dnu jezera stara 3.000 godina


Tokom podvodnog iskopavanja u najvećem turskom jezeru Van, ronioci su uz pomoć arheologa otkrili tvrđavu staru 3.000 godina. Veruje se da je ovaj dvorac pod vodom izgrađen za vreme antičke civilizacije Urartu, između devetog i šestog veka pre nove ere. Ovo drevno kraljevstvo obuhvatalo je prostor današnje Turske, Jermenije i Irana.

Na osnovu vidljivog dela ruševina pretpostavlja se da su zidovi tvrđave visoki između tri i četiri metra, a deo su velike celine koja se prostire u jezeru na površini od kilometar.

“Mnoge civilizacije i narodi naseljavali oblast oko jezera Van. Nazivali su ga gornjim morem i verovali da krije mnogo misterija. Pravo je čudo naći tvrđavu pod vodom. Arheolozi će ispitati istoriju zamka, a onda dati informacije o tome”, rekao je šef ronilačkog tima Tasin Džejlan i dodao da će nastaviti da istražuju tajne ovog jezera.

Inače, ovo nije prvo otkriće u turskom jezeru Van, starom 600.000 godina. Prošle godine u njemu su pronađeni stalagmiti na površini od 2.253 metara kvadratnih. Takođe, otkrivene su i olupine ruskog broda koji verovatno potiče iz 1948. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar