NA NORVEŠKIM PRUGAMA UBIJENO PREKO 100 OVIH ŽIVOTINJA: Voz usmrtio još 17 irvasa

NA NORVEŠKIM PRUGAMA UBIJENO PREKO 100 OVIH ŽIVOTINJA: Voz usmrtio još 17 irvasa

Ubijeni irvasi u Norveškoj; Foto: Beta/ John Erling Utsi


Jedan voz u arktičkom delu Norveške naleteo je u sredu na krdo irvasa, prilikom čega je poginulo njih 17, i to samo nekoliko dana nakon što je u sličnim nesrećama stradalo više od 100 ovih životinja.

Najnoviji sudar se dogodio 20 kilometara južno od mesta gde je voz u subotu pokosio 65 irvasa, rekao je Tor Brekan iz norveške železničke firme “Bane NOR”, koja smatra da je do prethodne nesreće došlo zbog nedostatka komunikacije sa vozačima.

Državna železnička kompanija je ranije saopštila da nije obavestila mašinovode o prisustvu životinja na pruzi i potrebi da smanje brzinu. Sada je brzina kretanja vozova smanjena je duž deonice od 32 kilometara na najdužoj norveškoj pruzi, između Trondhajma u centralnoj Norveškoj i Boda, severno od Polarnog kruga.

Inače, od 2013. godine ukupno 3.372 irvasa, ovaca i losova je stradalo na toj pruzi dugačkoj 729 kilometara, dok je su prethodne nedelje vozovi udarili irvase osam puta, u roku od četiri dana, i ubili 110 životinja.

Siri Martinsek, šefica norveške grupe za prava životinja NOAH rnajavila je da će podneti prijavu policiji kako bi neko odgovarao za to što se događa.
Posle najnovijih dešavanja norveška železnica je najavila da će duž 25 kilometara pruge gde se desilo najviše nesreća, produžiti ogradu što će koštati 34 miliona kruna (3,48 miliona evra).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar