Bivšem francuskom premijeru Fijonu i supruzi biće suđeno za korupciju

Bivšem francuskom premijeru Fijonu i supruzi biće suđeno za korupciju

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT


Pariski istražni sud naložio je da bivšem francuskom premijeru Fransoa Fijonu i njegovoj supruzu Penelopi bude suđeno za korupciju, rekao je danas jedan sudski zvaničnik.

Fijona su optužili da je svojoj supruzi Penelopi i njihovoj deci platio više od milion evra tokom više godina za fiktivne poslove parlamentarnih pomoćnika.

Sudski zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime potvrdio je izveštaj lista Mond (Le Monde) da će se suditi bračnom paru Fijon.

 EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Prema navodu dnevnika Mond bivši kandidat desnice na predsedničkim izborima 2017. optužen je između ostalog za proneveru javnih sredstava i zloupotrebu socijalnih dobara. Njegova supruga se goni za saučesništvo u proneveri javnih sredstava.

Za proneveru javnih sredstava sudiće se i Mark Žulou, ko je zamenio Fijona kao poslanik dok je Fijon bio premijer.

Fijon je demantovao da je bilo šta nezakonito radio, tvrdeći da su ti navodi deo kampanje blaćenja s ciljem da naškode njegovoj predsedničkoj kandidaturi.

Fijon je bio jedan od vodećih kandidata u trci za predsedničke izbore 2017. godine kada su se pojavili navodi da je plaćao članove porodice za poslove u parlamentu.  On je nastavio kampanju uprkos istrazi o korupciji koja je otvorena 2017. protiv njega, i nazvao je “političkim ubistvom”.

Fijon je eliminisan u prvom krugu francuskih predsedničkih izbora.

 

Pročitajte još: