Hamas popušta u zamenu za humanitarnu pomoć?

Hamas popušta u zamenu za humanitarnu pomoć?


Glavni lider Hamasa Ismail Hanije pristao je da se smanji broj ljudi koji učestvuju u protestima na granici pojasa Gaze i da obustavi planove o masovnom egzodusu ka Izraelu u zamenu za huminatarnu pomoć toj palestinskoj teritoriji na obali Sredozemnog mora.

Hanije se o tome dogovorio na nedavnim sastancima u Egiptu s egipatskim šefovima bezbednosti, javlja danas libanski list Al Akbar.

Kako se navodi, koncesije nisu bile momentalne već su usledile nakon krvoprolića u sukobima s izraelskim vojnicima na granici u kojima je poginulo preko 60 Palestinaca, što je najveći broj žrtava u jednom danu, još od rata izmedju Hamasa i Izraela 2014. godine.

Na kraju protesta u ponedeljak Hanije je navodno dao instrukcije demonstrantima da se udalje od granice.

Takođe, Egipat je “izvukao” obećanje islamske ekstremističke organizacije Hamas, da će se smanjiti pokušaji da se pređe granica, kao i oružane aktivnosti u blizini granice, posebno podmetanje eksploziva.

Pošto je izraelska vojska objavila da povlači deo snage sa juga zemlje, Hamas je to navodno shvatio kao znak izraelske spremnosti da se napetost smanji, prenose izraelski mediji, pa u  zamenu za obećanja Hamasa Egipat je pristao da otvori granični prelaz Rafa, “vrata naroda” za stanovnike Gaze.

U početku će prelaz biti otvoren tokom svetog meseca posta Ramazana, a Egipat će takođe dozvoliti transport robe i humanitarne pomoći preko Rafe.

Humantarnu pomoć su obećali i Ujedinjeni Arapski Emirati.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar