Homofobija udara opet: održana debata o pravima LGBT parova

Homofobija udara opet: održana debata o pravima LGBT parova


Iako u  Srbiji živi oko 500000 LGBT osoba, još uvek ne postoje adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prva, izjavila je danas na skupu u “Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?”,  predstavnica Labrisa Jelena Vasiljvić, dodavši da i dalje postoji veliki broj napada na LGBT osobe.

Vasiljević je u debati u EU info centru, pred sutrašnji Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, postavila pitanje da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije “zakonski prepoznata” i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu, budući da Srbija još uvek nema odgovarajućih zakona o istopolnim brakovima, koji bi LGBT parovima omogućio ista prava kao i u hetero parova: da partnera mogu da odvedu u bolnicu, da mu ostave nasledstvo ili da zajedno uzmu kredit. “Mi živimo u istopolnim zajednicama, u tim porodicama rastu naša deca, ali ih zakon ne štiti”, rekla je Vasiljević.

Na skupu su učestovale i poverenica Srbije za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, kao i predstavnica udruženja Egal Helena Vukotić.

Na skupu je zaključeno kako je najveći problem to što i dalje ništa značajno nije uradjeno za LGBT parove u okviru pravne sfere, još od prošle godine, kada je ukazano na to da u Srbiji nema dovoljno dijaloga i adekvatne informisanosti o LGBT temama, kao ni nema ni odgovarajućih kažnjavanja napada iz mržnje.

Vukotić je ocenila da se u Srbiji sve svodi na “gašenje požara”, i da LGBT zajednica postaje vidljivija jedino kroz izveštaje iz “crne hronike”, što se kosi sa EU pogledom na ova pitanja.

Umesto da sistem štiti zajednicu od 20.000 transrodnih osoba, nema izmena u matičnim knjigama, te se prijava da je neko promenio pol obavlja uz potvrdu ministara zdravlja i lokalne samouprave.

“Država mora da zna da 20 odsto ljudi ide do kraja i promeni pol, a 80 odsto njih ne, iako se vrlo oseća i živi kao osoba suprotnog pola”, rekala je Vukotić i navela da je veoma loše što je takav predlog prošao i zaštitnika gradjana.

Janković i  Paunović su ocenile da je redovno održavanje parade ponosa i transparade korak napred. Podsetile su da su i predstavnici MUP-a i tužilaštva obučeni za rad s LGBT populacijom.

Janković je ukazala i na odgovornost medija za nekorektan odnos društva prema toj grupi ljudi.

Navela je da se 6,6 odsto svih pritužbi koje dobija kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, odnosi na LGBT zajednicu. Od toga se 54,8 odsto pritužbi odnosi se na javno informisanje, sedam na obrazuvanje, a 2,7 odsto na rad i zapošljavanje.

U debati je ocenjeno da EU info centar i nije pravo mesto za to jer se prava LGBT u EU podrazumevaju, te da bi takve skupove “trebalo održati u Crnoj Travi, Babušnici i Surdulici”.

Vasiljević je prenel na tom skupu da su i dalje u prodaji udžbenici s tekstovima koji diskriminišu LGBT populaciju, bez obzira na preporuku Ministarstva prosvete da se ti udžbenici povuku.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Toplica Milatovic

    Gopodjo Vasiljevic uz duzno postovanje vama i osobama LGBT populacije, u istospolnim zajednicama ne rastu vasa vec NASA deca. Molim da se uvazi ta ispravka radi nas koji smo drugacijeg seksualnog opredeljenja.

+ Ostavite komentar