Kocijančič: Takse koče i dijalog sa Beogradom i evropski put Prištine

Kocijančič: Takse koče i dijalog sa Beogradom i evropski put Prištine


Portparolka EU Maja Kocijančič poručila je da takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne samo da stoje na putu dijaloga, već i na putu evropskih integracija Kosova.

– Beograd i Priština treba da se odmah uključe u dijalog, imajući u vidu direktnu vezu između pune normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove evropske aspiracije. Dijalog posredstvom EU o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ima za cilj da promoviše saradnju i pomirenje između dve strane, pomogne im da ostvare napredak na evropskom putu i poboljšaju živote naroda – poručila je ona.

U međuvremenu, kaže da odluka kosovskih vlasti u novembru prošle godine o određivanju tarifa za uvezene proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije nije pomogla da se stvori okruženje koje je potrebno za nastavak dijaloga.

– Evropljani i SAD pozivaju kosovsku vladu da odmah obustavi carine kako bi omogućila brzo ponovno uspostavljanje dijaloga. Status kvo nije opcija i ne postoji opcija za trenutni nastavak dijaloga između strana. Tarife ne samo da stoje na putu dijaloga već i na putu evropskih integracija Kosova – naglasila je ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar