Ne pripadam nigde

Ne pripadam nigde

Mira Furlan glumica


Kultna jugoslovenska glumica Mira Furlan govori o bivšoj zemlji, politici, starenju, o svojim najintimnijim razmišljanjima o životu

 

Mira Furlan je simbol generacija koje su bile svedoci zlatnog perioda jugoslovenskog filma i kulture, tamo pred sam kraj postojanja te velike zemlje. Ostala je u najlepšem sećanju mnogima na ovom prostoru koji su sada u svojim četrdesetim i pedesetim godinama, i njena ponovna pojava među nama svakako budi pažnju.

Promocija njene knjige “Totalna rasprodaja”, u izdanju beogradske izdavačke kuće Samizdat B92, privukla je u Rijeci veliki broj posetilaca svih generacija. Čuvena glumica u Rijeci radi na predstavi “Kasandra”, čija premijera je najavljena za 15. mart. Ovo je njena prva uloga u nekom od hrvatskih pozorišta nakon što je početkom 90-ih iz Zagreba otišla kao izbeglica u SAD. Mira Furlan je iznela svoja razmišljanja o identitetu, emigraciji, životu u SAD, kao i političkim prilikama u toj zemlji, ali i uopšte u svetu, pokazavši da su tekstovi koje je 2004. i 2005. pisala za „Feral Tribjun“ i dalje vrlo aktuelni.

Celog života imam taj osećaj nepripadanja, samo se s godinama manje nerviram zbog stvari koje mi se dešavaju. Starenje je grozno, nema tu uopšte dileme, ali najbolja strana starenja je da ti je malo manje stalo  – rekla je Mira publici u riječkoj galeriji “Eks Libris”.

Osamdesetih godina prošlog veka MIra se proslavila kultnim ulogama u tv serijama “Putovanje u Vučjak”, “Kiklop” i “Velo misto” kao i filmovima “Otac na službenom putu”, “Lepota poroka” i “U raljama života”, da bi početkom devedesetih zajedno sa svojim suprugom, filmskim rediteljem Goranom Gajićem, emigrirala u SAD nakon otkaza u matičnom zagrebačkom HNK, oduzimanja stana u Zagrebu i niza huškačkih tekstova u hrvatskim medijima.

– Devedesetih sam bila idealna za ulogu dežurne veštice. Samim tim što sam žena, napadali su me još većom žestinom i iza mene niko nije stajao. Dolaskom u Ameriku došlo je i do promene identiteta. Tada sam shvatila da su identiteti lomljivi i da nema stalnih identiteta. Doživela sam surovu, ali važnu lekciju o životu – ispričala je.

U jednom od tekstova spomenula je i Donalda Trampa, ali u kontekstu rijaliti šoua koji je tada vodio. – Sve je oko nas danas postalo rijaliti šou, pa tako i politika koja je, u stvari, šou biznis – odgovorila je na pitanje.

Govoreći o svom sinu, rođenom u SAD, kaže da se on apsolutno oseća kao Amerikanac.

– On je meni jednom rekao: “Daj, zašto nisi iz Kanzasa?” Rekla sam mu da i u Kanzasu možda stvari nisu toliko jednostavne. Kako mu objasniti sve te komplikovane stvari, da dolazim iz zemlje koje više nema, pa da je tu ta nova zemlja – kaže Mira Furlan.

– On za sebe kaže da je Anđelino, stanovnik Los Anđelesa. To je grad kome, recimo, ja ne mogu da pripadam. On kao grad ne postoji, nemaš se za šta uhvatiti, nema ničega. Sastoji se od hiljadu gradova. Za ljude koji imaju egzistencijalnih problema to je najgore mesto za život. Ali može biti i najbolji grad. Kod nas su kuće građene da bi trajale zauvek. Tamo je sve privremeno. Kuća u kojoj živiš sutra može biti srušena i kao da nikada nije ni postojala – objašnjava Mira.

– Pre neki dan upalila sam televizor i na programu je bila emisija o izbeglicama, a nakon toga je krenuo “Seks i grad”. Ta pozicija, gde u istom svetu postoje ljudi za koje više nema dole, jer su na dnu, i oni koji razmišljaju da li će uzeti još jedan stan jer su u braku pa on možda ima potrebu da bude sam s vremena na vreme, to je nešto što me je duboko potreslo – zaključila je razgovor Mira Furlan.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar