NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Tibet rekonstruisao svoj muzej brže nego Srbija

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: Tibet rekonstruisao svoj muzej brže nego Srbija

YouTube


Uprkos tome što je pitanje tibetanskog kulturnog nasleđa prilično škakljivo, budući da ova budistička oblast zvanično pripada Kini, koja pomno preispituje svaku specifičnost Tibeta, plašeći se njegove autonomije, Tibet je uspeo da svoj Muzej nematerijalne kulturne baštine obnovi za samo 2 godine, dok se naša zemlja “bori” sa sličnim poduhvatom čitavih 15 godina.

Radovi na tibetanskom muzeju su završeni na površini od 40000 metara kvadratnih, što deluje kao ironičan šamar, ako se uzme u obzir da je Narodni muzej Srbije obnavljao svoju zgradu od 10 876 metara kvadratnih, duže od decenije.

Ipak, u obnovu muzeja u Lasi uloženo je preko 18 miliona dolara, što nije nipošto beznačajna suma novca. Veliki plus za Srbiju je i taj što će naš muzej biti otvoren za javnost u sledećih mesec dana, dok će Tibetanci morati da čekaju koji mesec duže, do druge polovine tekuće godine.

U postavku tibetanskog Muzeja ulaziće preko stotinu “eksponata” vezanih za nematerijalnu kulturnu baštinu, kao što su Gesar pevanje, tibetanska opera, Thangka slike, a kao poseban deo ovog muzeja biće otvorena i specijalna bašta na preko 25 000 metara kvadratnih, koja će sadržati preko hiljadu retkih i edemskih vrsta biljaka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar