Strah i trepet “kraljeva nafte”: električni automobili dobijaju stanice za punjenje

Strah i trepet “kraljeva nafte”: električni automobili dobijaju stanice za punjenje

Foto: YouTube screenshot


Izgleda da se ostvario najveći strah kraljeva nafte, budući da bi mogli izgubiti ogromne svote novca, jer su neki od najvećih evropskih proizvodjača automobila izjavili kako žele da poboljšaju korišćenje i prodaju električnih automobila. Popularizacija električnih automobila će biti podstaknuta uspostavljanjem mreže stanica, na kojima će ovi automobili moći da brzo napune svoje baterije, kao što “obični” automobili dosipaju gorivo. Osnovna ideja je jednostavna, vozači će moći da nakače automobil na punjač, pune nekoliko minuta – umesto nekoliko sati, a zatim i da bezbrižno nastave put.

Najavljeno je da će se mreža “električnih pumpi” uspostaviti sve od Norveške , do juga Italije, Portugalije, pa do Poljske.

Poznati proizvodjači automobila, kao što su Folksvagen, BMW, Dajmler i Ford, mnogo rizikuju ovim poduhvatom, a njihovo zajedničko ulaganje, podupire firma “Ajoniti” (Ionity), koja želi da postavi mrežu na vreme, kako bi bila na usluzi generaciji električnih automobila, koja na tržište stiže sledeće godine.

Takodje, žele da povrate deo tržišta luksuznih električnih kola od Tesle, koji već ima sopstvenu mrežu punjača. Ovo je svojevrstan pokušaj da se električna kola odvoje od stereotipa po kojem se polako pune preko noći, u garažama, i koriste isključivo za kratke vožnje.
“Ajoniti” je prvu ovakvu stanicu za punjenje otvorio 17. aprila na autoputu kod malog mesta Nidercisen u Nemačkoj. Taj i još pet brzih punjača će do 31. maja biti besplatni, a struja će se kasnije naplaćivati. a kako bi ovaj način vožnje bio ekološki prihvatljiv, plan kompanije je da struju dobija iz obnovljivih izvora.

Firma je sklopila dogovore za oko 300 lokacija, a prosečna razdaljina izmedju njih će biti 120 kilometara.

Kompanija Tesla je već pokazala da infrastruktura za punjenje baterija pomaže boljoj prodaji električnih vozila, i Tesla samo u Evropi ima 1229 stanica sa 9623 brza punjača.

Kao rival Tesli, kompanija “Ajoniti” računa na 350 kilovata snage svojih punjača, što je tri puta više od Teslinih, jedini problem je što trenutno nijedan auto ne može u potpunosti da iskoristi toliku snagu, mada je Porše najavio da će se to dogodine promeniti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar