15 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA NAD SRBIMA: Dan kad je etnički očišćeno šest gradova i devet sela

15 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA NAD SRBIMA: Dan kad je etnički očišćeno šest gradova i devet sela


Pre petnaest godina na današnji dan Albanci su prvo u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u drugim delovima Kosova organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.

U više mesta na Kosovu i u Beogradu danas će nizom manifestacija biti obeležen martovski pogrom.

U Kosovskoj Mitrovici kod spomenika Belog andjela služiće se parastos, u 12 sati i 44 minuta biće položeno cveće na mesto gde su pre 15 godina ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

U znak sećanja na martovski pogrom u Gradskom muzeju biće otvorena izložba slika pod nazivom “Mi pamtimo”.

Povod za pogrom bila je nesreća tri dečaka albanske nacionalnosti koji su se utopili u Ibru, u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu.

Tog dana je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom moralo je da napusti više od 4.000 ljudi.

Poginulo je osmoro Srba i 11 Albanaca, povredjeno više od hiljadu ljudi a medju njima i na desetine pripadnika medjunarodnih snaga, zapaljeno ili teško oštećeno oko hiljadu srpskih kuća, deset srpskih škola, domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije.

Za samo 48 sati gorela je Bogorodica Ljeviška, spaljeni Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Djordja, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu, a nije poštedjen bio ni manastir Devič nadomak Srbice.

U južnoj Kosovskoj Mitrovici zapaljena je crkva Svetog Save u Prištini, zapaljena crkva Svetog Nikole, a u Podujevu, pred ruljom nasilnika, polomljen je krst sa kupole crkve Svetog Andreja Prozvanog.

U dva dana osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od deset hiljada vrednih fresaka, ikona, putira, ali i mnogo drugih crkvenih relikvija.
Pogrom i teror nad Srbima nije poštedeo ni žitelje Кosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Djakovice, Gnjilana.

Po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo u plamenu nestale sve povratničke kuće.

Iako se ova akcija uništavanja desila pred očima 38 hiljada vojnika Кfora iz 39 zemalja i osam hiljada UNMIК policajaca, koji su bili zaduženi za očuvanje bezbednosti svih koji žive na Кosovu, organizatori nisu kažnjeni, a i oni koji su direktno učestvovali osudjeni su na minimalne zatvorske kazne.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar