DVA NOVA POGLAVLJA NA PUTU KA EU: Srbija u ponedeljak otvara poglavlja 6 i 30

DVA NOVA POGLAVLJA NA PUTU KA EU: Srbija u ponedeljak otvara poglavlja 6 i 30


Srbija će u ponedeljak, 11. decembra, u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, odlučeno je danas tokom sastanka stalnih predstavnika zemalja članica EU (COREPER).

Na ambasadorskom nivou bez rasprave potvrđena je saglasnost svih 28 država Unije da Srbija, na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji koja se održava u ponedeljak, otvori poglavlja 6 i 30.

Poglavlje 6 se odnosi na oblast prava privrednih društava, a poglavlje 30 na ekonomske odnose sa inostranstvom.

Iako je i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do poslednjeg trenutka bilo predmet razmatranja, kako Tanjug nezvanično saznaje, pet članica Unije nije dalo zeleno svetlo za njegovo otvaranje.

Među njima su Nemačka i Francuska zbog toga što nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se onosi na pravosuđe i osnovna prava.

Izveštaj o napretku u poglavljima 23 i 24 zemljama članicama prošlog meseca podnela je Evropska komisija. Na osnovu toga, ali i na osnovu izveštaja Evropske službe za spoljne poslove o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zemlje članice EU donele su političku odluku da Srbija do kraja 2017. godine otvori još dva, umesto tri nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

U Briselu podsećaju da je napredak u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava u zemlji, i poglavlju 35 koje prati normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uslov za dalji napredak Srbije u celokupnim pristupnim pregovorima.

Srbija je do sada u pregovorima o članstvu sa EU, od ukupno 35 poglavlja, otvorila 10 poglavlja pri čemu su dva privremeno zatvorena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar