Vesti
15.06.2021. 08:44
R.E./RTS

"Dokazali smo"

Gideon Greif: U Srebrenici nije bilo genocida, broj žrtava 3.714

Gideon Grajf istoričar
Izvor: DPA POOL / FRISCO GENTSCH / POOL

Prošlog petka, Vladi Republike Srpske u Banjaluci predstavljen je Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine. Predsednik komisije, izraelski istoričar Gideon Greif, o nalazima izveštaja govorio je za Radio Televiziju Republike Srpske.

Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine radila je dve godine. U javnost su izašli sa više 1.200 stranica izveštaja.

"Ja sam Jevrejin i znam šta genocid znači. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći genocid u istoriji čovečanstva. Meni niko ne treba da objašnjava šta je genocid. Navedeni događaji nisu genocid ni na koji način i mi smo to dokazali. Dakle, ne to nije naše mišljenje, mi smo to dokazali", naglašava Gideon Greif, predsjednik međunarodne nezavisne komisje za istraživanje stradanja u Srebrenici, piše RTS

Dodaje da se nije radilo o genocidu i da se ne može nazvati genocid, a ako neko koristi taj termin, kaže Greif – treba ga izbrisati iz istorije.

"To je važno zato što su optužbe o počinjenom genocidu veoma ozbiljne, zato što odluka o činjenju genocida predstavlja težak zločin, a u ovom slučaju to djelo ne postoji. Naravno počinjen je zločin, ali taj zločin uopšte se ne može nazvati genocid i mislim da je to veoma važno", ističe Greif.

prof-gideon-grajf-6.jpg
Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BATprof-gideon-grajf-6.jpg

Na izvještaju je, kaže Gideon Greif, radilo 10 stručnjaka iz različitih oblasti. Uvjeren je da su tačno prikazali šta se dešavalo u Srebrenici.

"Drugi zaključak se odnosi na broj žrtava. Taj broj smo korigovali. Nije bilo više od 3.714 žrtava. U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba da bude zapisan u istoriji, ni manje ni više. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna, toga smo svjesni ali broj žrtava je takođe bitan", ukazuje Greif.

Namera Komisije je bila da izveštaj bude objektivan, naučno utemeljen, autentičan i pouzdan, kaže Greif i ističe da su se bavili i srpskim žrtvama.

"Neprijateljstva i napadi na mnoga srpska sela počeli su još 1992, možda i ranije napadani su srpski civili. Umesto da se srpska strana optužuje za agresiju treba optužiti drugu stranu. Dakle, nešto se desilo u međuvremenu, agresor je postao žrtva, a žrtva agresor. Mi smo to ispravili", ističe Greif.

Činjenice, kaže Greif, treba da budu jedini faktor kada opisujemo istorijske događaje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve