HAŠKI SUD UTVRDIO NA IZRICANJU PRESUDE 6 BOSANSKIH HRVATA: Postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Tuđmanom, stvarali veliku Hrvatsku

HAŠKI SUD UTVRDIO NA IZRICANJU PRESUDE 6 BOSANSKIH HRVATA: Postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Tuđmanom, stvarali veliku Hrvatsku

Slobodan Praljak; Foto: Printscreen Youtube


Žalbeno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH smišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

HAOS U HAŠKOM TRIBUNALU

Žalbeno veće je utvrdilo da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, i da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska sprovodila kontrolu preko lokalnih tela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno veće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat.

Raspravno veće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsedavajućeg sudije Žan Klod Antoanetija, u prvostepenoj presudi zaključilo je da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob uz umešanost Hrvatske i da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kome je učestvovaoo i deo političkog i vojnog rukovodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsednika Franju Tuđmana.

KO JE HRVATSKI GENERAL PRALJAK KOJI JE POPIO OTROV U HAGU

Cilj toga udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem delomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH tesno povezana s Hrvatskom. Veće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

U poduhvatu su prema nepravosnažnoj presudi učestvovali bivši predsednik Franjo Tuđman, bivši ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog štaba HV-a general Janko Bobetko, bivši vođa Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar odbrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar