Kolinda se žali UN na Šešeljevu presudu

Kolinda se žali UN na Šešeljevu presudu


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je pisma generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu, predsedniku Generalne skupštine i predsedniku Saveta bezbednosti UN u kojima navodi da je razočarana presudom Vojislavu Šešelju u Hagu. Pisma su dostavljena u Njujork i biće poslata svim državama članicama Ujedinjenih nacija kao dokument Generalne skupštine i Saveta bezbednosti. Pismo predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prenosimo u celosti:
“Poštovani gospodine generalni sekretaru,

Kao predsednica Republike Hrvatske duboko sam razočarana i zabrinuta prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju Šešelj. Potpuno sam pri tom svesna da je nadležno sudsko veće MKSJ nezavisno u svom postupanju i odlučivanju i da je reč o prvostepenoj presudi donesenoj većinom glasova tročlanog veća, podložnoj konačnoj oceni Žalbenog veća.

Ipak, gospodine generalni sekretaru, sasvim je jasno kako je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi MKSJ, osnovanog 1993. Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN, već je i duboko štetna za proces uspostave trajnog pomirenja i nacionalne i verske trpeljivosti na prostoru jugoistoka Evrope.

Istovremeno, valja tome i dodati činjenicu kako je 13. oktobra 2015. tadašnji predsednik MKSJ, Teodor Meron Savetu bezbednosti uputio pismo u kojem izveštava o ozbiljnom propustu Republike Srbije da poštuje svoje međunarodne obaveze, a sledom činjenice kako Srbija nije sudu izručila troje svojih državljana optuženih pred MKSJ zbog zastrašivanja i potkupljivanja svedoka u slučaju Šešelj. U kojoj je meri takvo postupanje narušilo verodostojnost i kvalitet svedočenja, možemo samo nagađati, no neosporna je činjenica kako su važni svedoci u slučaju Šešelj bili zastrašivani, potkupljivani i ometani u svedočenju. U tom kontekstu, prvostepena presuda dodatno je pravno upitna i sa stanovišta njene verodostojnosti sasvim kompromitovana.

Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s MKSJ, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se spram svedoka u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u meri da je MKSJ našao za potrebno podići optužnicu protiv za to odgovornih.

Istovremeno, ova je presuda vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje ostvariti sprovođenjem genocida i etničkog čišćenja, na temelju nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškačke propagande.

Oslobađanje Vojislava Šešelja – utemeljivača nacionalne i verske netrpeljivosti, simbola progona i etničkog čišćenja u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini (Republici Srbiji) i podstrekača stvaranja „Velike Srbije“ silom i zločinima, potpuno je protivno ranijim činjenično-pravnim utvrđenjima merodavnih veća MKSJ s obzirom na oružani sukob na području Republike Hrvatske i predstavlja apsolutno nepoštovanje žrtava i njihovih patnji, koje još uvek intenzivno traju.

Ova je presuda u hrvatskoj javnosti izazvala konsternaciju, ali, posledično, i duboko razočaranje u sam MKSJ koji se u ovom slučaju pokazao očito neotporan na zloupotrebu međunarodnog javnog i krivičnog prava. Ono će, isto tako, negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području jugoistočne Evrope i svim kriznim žarištima sveta. Ovom prvostepenom presudom jednog sudskog veća duboko je poljuljano poverenje u MKSJ i razloge zašto ga je Savet bezbednosti UN-a osnovao.

Moja zemlja Hrvatska još je za vreme rata i otvorene agresije na Hrvatsku 1991. godine, snažno podržala i pozdravila osnivanje MKSJ i od samog početka naglašavala njegovu osobitu važnost, te iskreno i aktivno sarađivala s njime.

Dodatno, MKSJ i njegov rad od velikog je značaja za ukupni razvoj međunarodnog krivičnog pravosuđa. Ovakva presuda stvara negativni presedan čije posledice mogu izaći izvan okvira samog MKSJ i kontaminirati ukupnu percepciju svetske javnosti o značenju, dosezima i smislu međunarodnog krivičnog prava.

U kontekstu svega napisanog molim, gospodine generalni sekretaru, da posebnu pažnju posvetite uspešnom završetku rada MKSJ, istovremeno vodeći računa o temeljnim razlozima njegovog osnivanja, i posebno poštovanju prava žrtava. U tim ćete nastojanjima svakako imati moju punu podršku i podršku Republike Hrvatske.

Izvolite primiti, gospodine generalni sekretaru, izraze mojeg osobitog poštovanja“, stoji u pismu predsednice Hrvatske.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar