KRAJ DRAME BIVŠEG GRUZIJSKOG PREDSEDNIKA: Sakašvili pretio da će se ubiti skokom pa uhapšen

KRAJ DRAME BIVŠEG GRUZIJSKOG PREDSEDNIKA: Sakašvili pretio da će se ubiti skokom pa uhapšen

Hapšenje bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija; Beta/Evgeniy Maloletka


Bivši predsednik Gruzije i lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga Mihail Sakašvili uhapšen je danas uhapšen u Kijevu, na krovu njegove kuće, odakle je prethodno pretio da će da skoči. Sakašvil je uhapšen zbog toga što je optužen za pokušaj rušenja ukrajinskih vlasti, izjavio njegov advokat Pavel Bogomazov.

Britanski Independent piše da je sve počelo da se odigrava oko sedam sati po lokalnom vremenu kada su se predstavnici tužilaštva pojavili u njegovoj kući u ukrajinskoj prestonici.

Oni su, kako tvrdi Sakašvilijev blizak saradnik David Sakravedlidže, pokušali na silu da uđu u kuću i izvrše pretres. Sa Sakašvilijem, koji protekle tri godine živi u Ukrajini, razgovarali su pregovarači dok je pretio da će da skoči sa krova kuće.

Na mestu događaja se nalazilo oko 30 pristalica Sakašvilija i oko 100 policajaca, a tom prilikom povređen je jedan od saradnika bivšeg predsednika Gruzije. Ukrajinska Služba bezbednosti, nakon privođenja, saopštila je da je Sakašvili optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi, kao i da će ga uskoro ispitati istražitelji.

Podsetimo, Sakašvili je u nedelju u centru Kijeva organizovao “Marš za opoziv (impičment)” predsednika Ukrajine Petra Porošenka, tokom kojeg je pozvao Ukrajince da “uklone diktaturu oligarha” i umesto toga uspostave “diktaturu srednje klase”.

– Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase – rekao je tom prilikom Sakašvili.
Mitingu u ukrajinskoj prestonici, prema proceni lokalne policije, prisustvovalo je oko 2.500 ljudi. Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar