MILORAD DODIK: Mi nismo bosanski Srbi, to je uvreda, ovde postoje samo SRBI

MILORAD DODIK: Mi nismo bosanski Srbi, to je uvreda, ovde postoje samo SRBI

foto: Nemanja Jovanović


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da u BiH postoje samo Srbi, a ne bosanski Srbi, navodeći da je naziv bosanski Srbi uvreda za Srbe u BiH.

“Mi nismo bosanski Srbi, nemojte nas vredjati, izazvaćete lavinu odgovora koji neće biti pristojni sa naše strane”, rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni “Kozara “u Banjaluci, koji je organizovala Komanda Šeste pešadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH iz RS.

Prema njegovim rečima, naziv “bosanski Srbi” je etiketiranje i pokušaj da se ne prizna srpski narod u BiH.

“To je pokušaj da nas ne priznaju. Mi smo Srbi i ništa drugo. Jedino smo ovde mi Srbi, nema drugih Srba, nema bosanskih, ovih ili onih. Samo postoje Srbi”, naveo je Dodik.

Navodeći da su Srbi u BiH prihvatli Bošnjake kao naciju, bez obzira na, kako je kazao, niz prigovora vezano za kontekst, istoriju i mnogo čega drugog, on je kazao da će aktuelizovati pitanje “bosanskih Srba”, kako bi se ono rešilo jednom zauvek.

“Koliko mi poštujemo veru drugih naroda, mi hoćemo da se poštuje naša vera. Kao što mi prećutno poštujemo odredjene njihove praznike, jubileje, hoćemo da i oni poštuju naše”, rekao je Dodik.

On je ocenio da je proslava 9. januara kao Dana RS potpuno legalna i legitimna.

Komentarišući prisustvo hrvatskog ambasadora Ivana Del Vekija na proslavi Dana RS, što je izazvalo oštre reakcije u Hrvatskoj, ali i medju bošnjačkim političarima, predsedavajući Predsedništva BiH je kazao da su njemu “dragi svi gosti koji i da je zahvalan svim ljudima koji su tu bili”.

Posebno oštre reakcije stigle su iz Hrvatske jer je povodom Dana RS posthumno odlikovan general Slavko Lisica, koji je u toj zemlji osudjen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Šibeniku 1991. godine. ; “Koliko znam, ambasador nije bio ni na prijemu odlikovanja kod predsednice, nije bio ni na defileu, ni na akademiji, a negde ranije smo se dogovorili da se vidimo toga dana u Banjaluci. Negde na samom kraju prijema ja sam se sreo s njim. Kako to neko tumači, to je njihova stvar”, kazao je Dodik.

On se zahvalio lideru HDZ BiH Draganu Čoviću što je prisustvovao Danu RS, za koga je rekao da je opredeljen da “gradi dijalog medju narodima u BiH”.

“Želim da kažem veoma jasno da ćemo se i mi odazvati na njihov poziv, kada budu obeležavali važne narodne praznike, biti na bez obzira što imamo mnogo neraščišćenih istorijskih pitanja. U tom pogledu ne vidim nijedan problem”, naveo je Dodik.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    saja

    Puna podrška gospodinu Dodiku svakoj njegovoj riječi.To nije govor mržnje već noramalno zastupanje interesa srpskog naroda.Muslimani Bošnjaci i ne prihvataju Srbe da žive u Bosni.Politika rahmetli Alije Izetbegovića koju nastavlja da vodi njegov sin Bakir je da u Bosni žive samo Bošnjaci pravoslavci,katolici i muslimani.To je genocid nad Srbima.Zato je rat i izbio.Srbija i Republika Srpska treba da naprave neki okvir obavezan za sve novinare a kojeg bi se držao i narod.Treba oprati narodno tijelo od jugoslovnestva i komunizma.Sedamdeset godina života u Jugoslavije ostavilo je teške posledice na duh srpskog naroda.Sada kada nismo u nekoj zajedničkoj državi treba revidirati i udžbenike istorije.

+ Ostavite komentar