Vesti
04.12.2022. 14:37
Beta

Oko 100 stanica u svetu

MUP tvrdi: U Srbiji nema kineskih policijskih stanica

kineska policija
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji "o čijem navodnom postojanju izveštavaju pojedini mediji" i naglašava da u Srbiji nisu prisutni kineski policijski službenici.

U saopštenju MUP-a navodi se da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine.

"Napominjemo da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude. Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila na visokom nivou i još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova", naveli su oni.

Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje, dodaje se u saopštenju.

"Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a Srbije i MJB Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilj održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalja, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije", dodaje se.

Španska nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Sejfgard Difenders (Safeguard Defenders) saopštila je da je pronašla dokaze da u inostranstvu postoji 48 dodatnih policijskih stanica, kojima upravlja Kina, nakon što je prethodno u septembru otkrila postojanje 54 takve stanice.

Kako je preneo CNN, Kina je, koristeći bilateralne bezbednosne dogovore sa državama u Africi i Evropi, među kojima je i Srbija, uspostavila više od 100 prekomorskih policijskih stanica širom sveta koje mogu da nadgledaju, zastrašuju i u nekim slučajevima vraćaju kineske državljane koji žive u egzilu.

Organizacija isptuje razmere mreže i ulogu koju igraju zajedničke policijske inicijative Kine i nekih evropskih država, među kojima su Italija, Hrvatska, Srbija i Rumunija, u formiranju kineskih prekomorskih stanica.

Ta grupa tvrdi da su operativci, koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgradju Pariza, jednog kineskog državljanina naterali da se vrati kući, dok je ranije obelodanjeno da su dva kineska državljanina prisilno vraćena iz Evrope u Srbiju i u Španiju.

Peking je negirao da upravlja neprijavljenim policijskim snagama van svoje teritorije, a njegovo Ministarstvo spoljnih poslova je u novembru izjavilo da se nada da će relevantne strane prestati da preuveličavaju stvari sa ciljem stvaranja tenzija.

"Neprihvatljivo je koristiti ovo kao izgovor za blaćenje Kine", navedeno je u saopštenju Ministarstva.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najveći izvoznici iz Srbije - Kinezi!
kina i srbija

Tri kompanije

20.10.2022. 16:45

Najveći izvoznici iz Srbije - Kinezi!

Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji od januara do kraja septembra ove godine bila je 5,4 milijarde evra, a najveći izvoznici su tri kineske kompanije - Ziđin majning iz Brestovca, koji je vlasnik rudnika Čukaru Peki u okolini Bora, vlasnik smederevske železare HBIS grupa i Ziđin Bor koper, objavilo je Ministarstvo finansija.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve