Obeležena godišnjica pogibije 10 žrtava u Varvarinu tokom NATO agresije

Obeležena godišnjica pogibije 10 žrtava u Varvarinu tokom NATO agresije


Godišnjica pogibije desetoro civila u NATO bombardovanju mosta na Velikoj Moravi u Varvarinu, obeležena je danas, i obraćajući se porodicama žrtava, svojim sugradjanima, kao i predstavnicima brojnih institucija, Vojkan Pavić, predsednik opštine Varvarin, podsetio je kako je i Varvarin delio tragičnu sudbinu cele Srbije u tom vremenskom periodu.

“Zvaničnici NATO su i taj napad nazvali legitimnom vojnom metom, a stradanje civila kolateralnom štetom. Ovakvim bezočnim lažima kao da su želeli da još jednom ubiju i žrtve i preživele”, istakao je Pavić, dodavši da su i dan danas rane nanesene bombardovanjem izuzetno duboke, i da poseban bol pričinjava to što zločince nije stigla ruka pravde, čak ni posle toliko godina.

“Nama ostaje obaveza da nikada ne zaboravimo ovaj zločin i da deci koja tada nisu bila ni rodjena pričamo o jednom u nizu zločina, koji su se desili tokom NATO agresije. Ljudski je praštati, ali je ljudski i ne zaboraviti”, kazao je Pavić.

U znak sećanja na stradale  tokom NATO agresije, spomenik podignut odmah pored mosta na Velikoj Moravi, ukrasili su venci i  cveće, koje su položili članovi porodica žrtava, direktor Bezbednosno informativne agencije, Bratislav Gašić, predsednik Opštine Varvarin, Vojkan Pavić, delegacija Vojske Srbije, kao i predstavnici opština i gradova, preduzeća i ustanova, ali i svi koji saosećaju sa gubitkom i čuvaju sećanje na ovu tragediju.

U Veliku Moravu venac je sa mosta spustio Nikola Dimić, najbolji đak varvarinske Srednje škole, i pored toga, u okviru obeležavanja godišnjice stradanja, u varvarinskoj Biblioteci otvorena je izložba najboljih radova tradicionalnog likovno-literarnog konkursa “MOST”, a održavaju se i dva memorijalna turnira.

Most na Velikoj Moravi u Varvarinu bombardovan je u nedelju, 30. maja 1999. godine, u 13 i 30 časova, baš na praznik Svete Trojice, koji je ujedno i pijačni dan u tom mestu. U prvom napadu poginulo je troje i ranjeno petoro ljudi, a u drugom je nastradalo još sedmoro, dok je više desetina bilo ranjeno.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar