Vesti
27.03.2019. 20:19
R.E./Natalija Ginić

Ramuš Haradinaj glavni negativac "Balkanske međe"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kosovski premijer neodoljivo podseća na albanskog teroristu koji kolje žene i decu u rusko-srpskom filmu

 

Nažalost, dovoljno sam star da pamtim sukobe od 1991. godine. Dobro se sećam cele te atmosfere i zato sam hteo da napravim jednu sublimaciju iskustva, kaže Aleksandar Srećković

"Meni više nisu potrebni. I ima da vas koljem do poslednjeg" - sa pištoljem u ruci, hladnokrvno izgovara glavni negativac filma "Balkanska međa". Glumac Aleksandar Srećković igra ozloglašenog vođu albanskih terorista Smuka koji ubija decu, žene, odseca glave i predvodi narko kartel. Brutalan, nezajažljiv, neki bi rekli, verna kopija kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Scene su prikazane toliko realistično da ostavljaju gorak ukus, opipljivo zastrašujuć i mučno surov.

Uprkos utisku publike, Srećković ističe za Ekspres da inspiraciju za lik nije našao u konkretnoj osobi, već se bavio zlom koje ratovi izvuku iz čoveka.
- Meni uopšte nije bitna nacionalnost tog lika s obzirom na to da smo mi pravili mnogo univerzalniju priču. Nažalost, dovoljno sam star da pamtim sukobe od 1991. godine. Odrastao sam u Kraljevu u kojem je bilo problema još i pre devedesetih, tako da se dobro sećam cele te atmosfere. Zato sam hteo da napravim jednu sublimaciju iskustva - naglašava poznati glumac.
Ova patriotska rusko-srpska akciona drama, sa hrabrim Srbima i još odvažnijom braćom Rusima, inspirisana je stvarnim događajima tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Priča se plete oko ruskog zauzimanja aerodroma Slatina u Prištini 12. juna 1999. a radnja prati grupu nekadašnjih ruskih specijalaca koji dobijaju tajni zadatak da zauzmu strateški važan položaj pre NATO trupa i čuvaju ga dok ne stigne vojska u oklopnim vozilima. Njima se pridružuju i dvojica jugoslovenskih policajaca, Vuk (Miloš Biković) kojem su albanski teroristi ubili celu porodicu, i njegov kolega i prijatelj musliman Fadilj (Aleksandar Radojičić). Njih ne zanima zauzimanje aerodroma, već osveta Smuku, kojeg Vuk želi da ubije kako bi isterao pravdu. Dve ekipe počinju zajedno da rade i da se bore sa teroristima.
Tako u ovoj fikciji, isprepletanoj realnim snimcima i stvarnim sudbinama, Rusi još jednom priskaču u pomoć Srbima u obračunu sa vođom albanskih terorista. Kao što se navodno zaista i desilo maja 2000. godine. Naime, kako su mediji pisali, tada je ruski padobranac pretukao bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja zbog provokacija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve