Rusija uzvraća udarac EU: Za podršku sankcijama kazna do 4 godine zatvora

Rusija uzvraća udarac EU: Za podršku sankcijama kazna do 4 godine zatvora

Russian honor guard carry a national flag, left, and a replica of the Victory banner during the Victory Day military parade to celebrate 73 years since the end of WWII and the defeat of Nazi Germany, in Moscow, Russia, Wednesday, May 9, 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin)


Rusija je odgovorila na izazov Evropske unije, i donela zakon da svako podržavanje sankcija protiv ruskog naroda bude tretirano kao kriminalni čin, koji se kažnjava i do 4 godine zatvora. Stub kičme ruskog parlamentarnog sistema i predstavnici vlade, Valentina Matvijenko i Vjačeslav Volodni, bili su inicijatori ove odluke, a ostali predstavnici su je jednoglasno podržali.

Novi zakon predlaže da bilo kakav potez inostranih država, koji se može tumačiti kao blokada i represivna mera protiv Rusije i njenih državljana, ili koji za posledicu ima prekid njihove saradnje sa ruskim kompanijama i biznismenima, bude oštro kažnjen na ovaj način. U zavisnosti od težine počinjenog prestupa, kazna može biti i novčana, “po ceni” od 600 000 rubalja, ali može i podrazumevati do 4 godine boravka “iza rešetaka”, uz prinudni rad.

Rusija je ovaj pravosudni postupak uperila protiv banaka, telekomunikacionih kompanija i mobilnih opertatera, koji delaju na prostoru Ruske federacije, ali odbijaju da delaju na Krimu. Takođe, ovom odlukom, Rusija je ograničila uvoz robe i dobara iz Amerike.
Procenjuje se da će tokom naredne nedelje biti održan sastanak na kome će se potpuno oblikovati ova odluka, koja u trenutnoj formi potpuno zaustavlja svu saradnju oko izgradnje nuklearnog, raketnog i vazdušnog naoružanja sa Ujedinjenim Nacijama.

NE PROPUSTITE:

EU UVELA NOVE SANKCIJE RUSIJI: Zbog održavanja izbora za predsednika Rusije na teritoriji Krima

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar