SARAJEVSKA POLICIJA OTKRILA GA SLUČAJNO: Bivši borac islamske države zatečen u vozilu punom oružja kod ambasade SAD

SARAJEVSKA POLICIJA OTKRILA GA SLUČAJNO: Bivši borac islamske države zatečen u vozilu punom oružja kod ambasade SAD


U gepeku pežoa imao dve automatske puške i 15 okvira, od kojih osam punih municije, i još jednu kesu municije. Usledio je detaljniji pregled vozila pa su pronađeni još zolja, tri ručne bombe, nepoznata eksplozivna naprava, oštrač noževa i dva jurišna prsluka

Sarajevska policija juče rano ujutro oko sedam sati na Autobuskoj stanici uhapsila je Emina Hodžića (25), poznatog po odlasku u Siriju i ratovanju na strani Islamske države. Policajci su u njegovom automobilu pronašli arsenal oružja.

Kako je objavio Dnevni Avaz od svog izvora u policiji potvrđeno je, da je Hodžić, koji je osuđen zbog ratovanja u Siriji, u gepeku pežoa imao dve automatske puške i 15 okvira, od kojih osam punih municije, i još jednu kesu municije. Usledio je detaljniji pregled vozila pa su pronađeni još zolja, tri ručne bombe, nepoznata eksplozivna naprava, oštrač noževa i dva jurišna prsluka.

Autobusna stanica gde se zatekao do zuba naoružani Hodžić inače je u neposrednoj je blizini ambasade SAD u Sarajevu.

INTERVJU, PROFESOR DARKO TANASKOVIĆ: Zapad je pravio savez sa đavolom i dobio Islamsku državu

– Jedna osoba je lišena slobode zbog krivičnog dela iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U toku je kriminalistička obrada – kratko  je potvrđeno iz Odeljenja za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici Policijske uprave Centar prilikom redovne kontrole vozila na Autobuskoj stanici. U toku je utvrđivanje svrhe u koju je trebalo biti upotrebljeno zaplenjeno oružje.

– Ispituje se da li je uhapšeni imao saučesnike i za šta je oružje bilo namenjeno. S obzirom na to da je uhapšena osoba bila na sirijskom ratištu, akcija policajaca je tim značajnija – kazao je izvor blizak policiji.

Godina zatvora

Sud BiH osudio je 21. marta prošle godine Emina Hodžića na godinu zatvora, jer se 2013. borio na strani Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Presuda je izrečena nakon što je Sudsko veće prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH.

Prema presudi, Hodžić je u martu 2013. odleteo sa Sarajevskog aerodroma za Istanbul, zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri meseca. Hodžić je u pritvoru proveo skoro tri meseca, a Sudsko veće produžilo mu je prošle godine meru zabrane putovanja dok ne odsluži ostatak kazne. On je tada zamolio da se ukine zabrana kako bi mogao odlaziti u Srbiju kod supruge, sa kojom je očekivao dete, a koja je proterana iz BiH uz zabranu ulaska u zemlju u narednih pet godina, jer je odlučeno da predstavlja pretnju po državu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar