ŠESTA ŽRTVA MALIH BOGINJA: Preminulo četvorogodišnje dete

ŠESTA ŽRTVA MALIH BOGINJA: Preminulo četvorogodišnje dete

Foto: Printscreen Youtube


Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da je preminulo četvorogodišnje dete iz Vranjske Banje, obolelo od malih boginja.

To je, zvanično, šesta žrtva ove zarazne bolesti u Srbiji.

Kako je objavljeno na sajtu instituta, Klinički centar Niš je juče prijavio smrtni ishod kod deteta uzrasta četiri godine iz Vranjske banje, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća.

Prema podacima Instituta za javno zdavlja, u Srbiji je od oktobra, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano preko 2.600 slučajeva malih boginja.

Od toga su 1.303 slučaja labaratorijski potvrđena u Institutu Torlak, navedeno je na sajtu instituta “Dr Milan Jovanović Batut”.

Najmlađa osoba koja je obolela od morbila, u trenutku izbijanja bolesti, imala je svega 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Takođe, većina obolelih, njih 94 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, njih 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 292 obolele osobe.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar