SPORTISTI 13 GODINA I PET MESECI ROBIJE ZBOG UBISTVA DEVOJKE: Pistorijusu povećana kazna

SPORTISTI 13 GODINA I PET MESECI ROBIJE ZBOG UBISTVA DEVOJKE: Pistorijusu povećana kazna

Foto: Beta/Marco Longari


Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus dobio je povećanje zatvorske kazne na 13 godina i pet meseci, zbog ubistva svoje devojke Rive Stinkamp, u oktobru 2013. godine. Ova odluka suda u Pretoriji usledila je nakon što je tužilaštvo podnelo žalbu na presudu kojom je prošle godine sportista osuđen na šest godina robije. To je izazvalo burnu reakciju javnosti, jer je po južnoafričkom zakonu minimalna kazna za ubistvo 15 godina zatvora.

Inače, Pistorijus je prvobitno bio osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. Zatim je i prošlogodišnja “sramna presuda”, kako su je tužioci ocenili, povećana sa šest na 13 godina i pet meseci robije.

Podsetimo, Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku pištoljem, kroz zatvorena vrata kupatila jer je, kako je rekao na suđenju, mislio da je u pitanju provalnik. Paraolimpijac je u Rivu Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je danas naveo to što Pistorijus nije ispalio hitac upozorenja.

Sudija Vrhovnog suda Vili Serti kratko je saopštio da je Pistorijusa trebalo osuditi na 15 godina robije, kao i da će se u novu kaznu od 13 godina i pet meseci uzeti u obzir i vreme koje je sportista proveo u zatvoru i u kućnom pritvoru. Pistorijus danas nije bio u sudu, a njegovi advokati na novu presudu mogu da se žale još samo Ustavnom sudu Južne Afrike.

Pistorijus, šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, pre dva dana napunio je 31 godinu. Inače, on je ušao u istoriju kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. Sportista je prošle godine prilikom jednog intervjua izjavio da “mrzi sebe” zbog zločina koji je počinio.

“Uzeo sam Rivin život i moram da živim sa tim. I dalje mogu da osetim miris i toplinu njene krvi na rukama. I znam da je to moja krivica, da sam to ja uradio. Razumem bol koji osećaju ljudi koji su voleli Rivu i kojima nedostaje. I ja osećam taj bol. I ja osećam istu mržnju prema sebi koju oni osećaju prema meni. Ni ja ne mogu da razumem šta se dogodilo.”, rekao je Pistorijus.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar