ULAGANJE SRBIJE U DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTVA: Kupujemo zgrade za četiri ambasade

ULAGANJE SRBIJE U DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTVA: Kupujemo zgrade za četiri ambasade

Srpska ambasada u Kanberi; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije


Srbija bi uskoro trebalo da kupi zgrade za svoje ambasade u četiri svetske metropole i tako se reši podstanarskog statusa i velikih kirija koje plaća za iznajmljivanje kvadrata u Vašingtonu, Sarajevu, Kanberi i Skoplju, pišu “Novosti”.

Takođe, u planu je da naša zemlja u narednih deset godina pazari ukupno 20 nekretnina širom sveta koje bi se koristile za diplomatske potrebe.

U Australiji, SAD, BiH i Makedoniji, u kojim Srbija planira da trajno reši “stambeno pitanje” naše diplomatije, već imamo četiri nekretnine, ali su one uglavnom neuslovne, zahtevaju ozbiljnu rekonstrukciju i ne koriste se za potrebe naših DKP.

Naime, naša zemlja u Kanberi u svom vlasništvu ima plac od 1.422 kvadratna metra i zgradu od 516 kvadrata, čija je knjigovodstvena vrednost procenjena na 38,3 miliona dinara, ali objekti su već godinama prazni. S druge strane, u ovom gradu iznajmljujemo oko 750 kvadrata za ambasadu i rezidenciju.

Srbija u Vašingtonu ima plac od 960 i zgradu od 900 kvadrata, vredne 127,8 miliona dinara, ali se i oni ne koriste jer je potrebno uložiti značajna sredstva u obnovu. Istovremeno, u američkoj prestonici plaćamo kiriju za iznajmljivanje ambasade i rezidencijalnog stana, oko 700 kvadrata.

U glavnom gradu Makedonije, naša zemlja u vlasništvu ima samo montažni objekat “Besko”, u koji je smešteno konzularno odeljenje, dok se za potrebe DKP u Skoplju iznajmljuje oko 1.000 kvadrata.

Na teritoriji BiH, Srbija svoje nekretnine ima samo u Banjaluci – generalni konzulat i stan, od oko 1.500 kvadrata, vrednih 54 miliona dinara, dok u Sarajevu rentiramo oko 700 kvadrata za ambasadu i rezidencijalne potrebe.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar