Upravni odbor: RTS ne sme da postane poligon za nasilne i političke obračune

Upravni odbor: RTS ne sme da postane poligon za nasilne i političke obračune


Upravni odbor (UO) Radio televizije Srbije (RTS) saopštio je danas da RTS kao javni medijski servis ne sme da postane poligon za nasilne političke obračune političkih aktera.

“Svaki pokušaj nasilnog uticaja na uredjivačku politiku ruši temelje na kojima počiva ideja o javnom medijskom servisu kao jednom od stubova demokratskog društva”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, UO RTS ima zakonsku obavezu da štiti uredjivačku nezavisnost urednika i slobodu novinara i iz tog razloga beskompromisno osude sinoćni nasilni upad u zgradu RTS i pokušaj da se nasilno utiče na uredjivanje programa.

UO RTS je pozvao Evropsku asocijaciju javnih medijskih servisa i sve ostale medjunarodne i domaće institucije kao i demokratski orijentisane pojedince da daju podršku RTS za pravo na slobodu uredjivanja bez pritisaka fizičkim nasiljem.

Predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić rekao je, gostujući u Dnevniku, da “država mora da učini sve da ne dozvoli da ustanova kao što je javni medijski servis bude izložena onakvoj vrsti napada kao što je bio sinoć”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar