Vesti
27.06.2022. 11:38
R.E.

Matura

Završen test iz srpskog jezika, "Starac Vujadin" namučio đake

škola
Izvor: Ekspres

Polaganje testa iz srpskog jezika na maloj maturi 2022. je upravo završeno. U utorak će polagati matematiku, a u sredu kombinovani test koji obuhvata istoriju, geografije, biologije, fizike i hemije.

Završni ispit održan je u 522 škole širom Srbije, počeo je na vreme i bez problema, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Završni ispit se sprovodi u skladu sa operativnim planovima koje su zajedno, u cilju nesmetanog odvijanja ispita, pripremili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo unutrašnjih poslova i polaže ga više od 65.000 osmaka.

Testovi koji su štampani na srpskom, ali i na jezicima osam nacionalnih manjina su tokom vikenda bezbedno distribuirani školama, a rešenja testa biće objavljena na internet stranici ministarstva.

Osmaci iz Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu i Matematičke gimnazije specijalizovane za sedmi i osmi razred kažu da test iz srpskog jezika nije bio pretežak, da je bio malo teži od probnog testa koji su polagali ranije ove godine. Ipak, zadaci iz književnosti čini se da su zadali muke osnovcima.

"Najteži zadatak bio je onaj u kojem je trebalo da odgovaramo na pitanja o pripoveci 'Livada' Danila Kiša. Bilo je pitanja u vezi sa glavnim likom šugavim dečakom, i to nas je poprilično zbunilo. Dodatni problem je što su pitanja na zaokruživanje, pa ako pogrešimo jedno, ceo zadatak se ne priznaje", navode za "Blic" Isrka i Ivan, osmaci koji su došli iz Matematičke specijalizovane gimnazije za sedmi i osmi razred da polažu malu maturu u "Drinki" zbog posebnog programa polaganja ove godine.

Takođe, i druga pitanja iz književnosti nisu bila ništa lakša, pa je razumevanje književnog dela bilo generalno najteže osmacima. Pitanje o pripoveci Laze Lazarevića "Sve će to narod pozlatiti", kao i narodnoj epskoj pesmi "Stari Vujadin" takođe su bila jedna od težih na testu iz srpskog za svršene osmake.

Deo iz gramatike bio im je lakši, a probleme su jedino imali oko glasovnih promena i padeža i to kod pitanja gde je trebalo da se odredi da li je dativ ili instrumental u primeru: "Jeo sam zubima".

Za svršene osmake OŠ "Stari grad“ u Užicu test iz srpskog jezika je bio lak, mada je većinu pošto su napustili učionice kopkalo kako su uradili zadatke iz književnosti.

"Možda je bilo više gramatike, ali mi ona nije bila problem. Najviše problema mi je zadala analiza književnog dela, konkrento u poslednjem zadatku odlomak iz 'Sve će to narod pozlatiti'. Pet ponuđenih odgovora bili su veoma slični i tu lako može da dođe do zabune. Sve ostalo je bilo lakše nego na kontrolom testu", kaže Jovana Konatar koja se nada da će imati minimum 10 bodova iz srpskog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počelo polaganje mature, šta će biti u slučaju dojave o bombi
Škola, đaci

Ministar prosvete

27.06.2022. 09:47

Počelo polaganje mature, šta će biti u slučaju dojave o bombi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uložilo ogroman trud da 522 školska objekta, u kojima đaci od ovog ponedeljka do srede polažu završne ispite, budu obezbeđeni zbog mogućih dojava o bombama.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve