MALO NAM ZA SREĆU TREBA: Koliko bi seksa trebalo imati svake nedelje?

MALO NAM ZA SREĆU TREBA: Koliko bi seksa trebalo imati svake nedelje?

foto: Shutterstock


Seks i zdravlje idu ruku pod ruku. Istraživanja direktno povezuju seksualnu aktivnost s vitkijim strukom, jačim srcem i manjim rizikom od obolevanja od  karcinom prostate i dojke. Seks je takođe dobar za mentalno zdravlje, jer je povezan sa nižim stopama depresije i boljim raspoloženjem, piše Time magazin.

Međutim, Amerikanci danas imaju manje toga nego što su imali u protekloj deceniji, pokazuje istraživanje Archives of Sexual Behavior. Naime u periodu od 2010. do 2014. prosečna odrasla Amerikanka imala je na godišnjem nivou devet puta manje seks nego Amerikanci od 2000. do 2004., otkrili su istraživači.

Taj pad bio je još strmiji za bračne parove koji žive zajedno – imali su seks 16 puta manje na godišnjem nivou! Šta se dešava? “Možemo samo nagađati”, kaže prvi autor studije, Jean Tvenge, profesor psihologije na Državnom univerzitetu San Diego i autor “Generation Me”. Povećanje vremena provedenog na poslu i roditeljstvu mogu biti moguća objašnjenja pada seksa među bračnim parovima.

Shutterstock

Shutterstock

Pored toga, s porastom kvaliteta i pristupačnosti striming zabave, konkurencija za slobodno vreme je sve jača.

“Sada postoji toliko mnogo drugih načina da slobodno vreme provodite kod kuće. Tako recimo, privlačnost Netflix-a i drugih diverzija zasnovanih na uređajima može odbaciti seks u stranu”.

Prosečna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje ili malo više od jednom nedeljno, pokazuju podaci Tvengea. Dok bračni parovi i dalje imaju seks oko 51 put godišnje.

To je dobra stvar, jer seks jednom nedeljno može biti “optimalno” ukoliko se nadate da ćete maksimizirati sreću, pokazalo je istraživanje Ami Muise, docentice psihologije na Univerzitetu Iork u Kanadi.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Muise i njen istraživački tim otkrili su da parovi koji imaju mnogo seksa imaju bolje iskustvo u vezi.

“Seks je povezan sa osjećajem zadovoljstva u vezi. To ne znači da je seks nekoliko puta nedeljno (ili više) loše. Izgleda da parovi samo nisu ništa srećniji od onih koji to rade jednom nedeljno”, kaže Muise.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar