PRVI DNEVNI CENTAR U SRBIJI: Poverenica:,, Palijativno zbrinjavanje svima omogućiti”

PRVI DNEVNI CENTAR U SRBIJI: Poverenica:,, Palijativno zbrinjavanje svima omogućiti”


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je svečanom otvaranju prvog Dnevnog centra Hospisa u Beogradu. Ona je govorila o na značaju zbrinjavanja ljudi koji su u terminalnoj fazi bolesti, kao i pomoći njihovim porodicama i naglasila da je Poverenik uputio preporuku mera za unapređenje sistema palijativnog zbrinjavanja. O važnosti razvijanja socijalno-zdravstvenih ustanova ukazala je i osvrtom na Zakon o socijalnoj zaštiti.

– Palijativno zbrinjavanje treba omogućiti svima kojima je potrebno bez obzira na starosno doba – rekla je Jankovićeva. Obzirom da se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, istakla je da su siromašni građani jedna od najdiskriminisanijih grupa društva.

– Uticaj siromaštva na društvenu isključenost ukazuje na neophodnost pružanja svake vrste pomoći siromašnim građanima ili onih koji se nalaze u riziku od siromaštva. Zbog toga svi nadležni treba da iskažu posvećenost  i obavezu u suzbijanju siromaštva i socijalne isključenosti uz kreiranje i primenu novog strateškog dokumenta – istakla je poverenica.

poverenica

loading...

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar