SRPSKA TRADICIONALNA IGRA NOVA KULTURNA BAŠTINA ČOVEČANSTVA: Kolo na listi UNESCO-a

SRPSKA TRADICIONALNA IGRA NOVA KULTURNA BAŠTINA ČOVEČANSTVA: Kolo na listi UNESCO-a

Foto: Unesco/Twitter


Tradicionalna narodna igra “Kolo” upisana je u četvrtak, 7. decembra, na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluka je doneta na 12. redovnom zasedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa koje se odžava na ostrvu Cedžu u Južnoj Koreji.

Kako piše na sajtu UNESCO-a, srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i “obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke”.

– Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i uključuje članove lokalne zajednice. Kulturno umetnička društva i narodno plesne trupe takođe su važni nosioci i praktičari ovog plesa. Kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, negujući kolektivne identitete i nosi oznaku lokalnih i regionalnih zajedničkih identiteta – navodi se u saopštenju UNESCO-a.

Inače, nominacijski dosije za upis kola na pomenutu listu, koji je u martu 2016. godine Ministarstvo kulture uputilo u proceduru usvajanja, pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti, Ansamblom tradicionalnih igara “Kolo” i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Duro

    Pa kako to. Srpsko kolo. Hrvati kazu da je kolo njihova tradicionalna igra i da su im je Srbi oteli. Isto tako oni kazu da je stari srpski nacin pjevanja “ojkaca” isto njihova

+ Ostavite komentar