Studenti u Srbiji: Ko ima privilegiju da studira?

Studenti u Srbiji: Ko ima privilegiju da studira?

graduation cap diploma isolated on a white background


Istraživanje u okviru projekta “Eurostudent”, sprovedeno na državnim i privatnim fakultetima, pokazalo je da prosečan srpski student ima 23 godine, ne radi tokom studija, da ga potpuno izdržavaju roditelji, i da troši preko 34 000 dinara mesečno. Takođe, preko 50 posto studenata živi sa roditeljima, 40 posto njih iznajmljuje stan, a samo 10 posto njih je našlo smeštaj u studentskim domovima.

Ovi podaci o studentskom životu ne izgledaju previše optimistično, a najdepresivnije deluje podatak da je tek oko dva posto srpskih studenata u stanju da priušti putovanje radi stručnog usavršavanja, kao što je to česta praksa u ostatku Evrope. Ipak, oni srećnici među studentima, kojima je zapala privilegija ovakvog putovanja, najčešće biraju Nemačku, austriju, Španiju ili Australiju za svoje odredište.

Dragan Stanojević, koordinator ovog istraživanja, izjavio je da podaci pokazuju da zbog teških materijalnih uslova studenata, neusklađenosti zahteva radnog vremena i časova, postoji opasnost da studiranje postane privilegija srednje i više klase.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar