TURIZAM: Najbogatija pećina u Evropi – Risovača

TURIZAM:  Najbogatija pećina u Evropi – Risovača

Foto: serbia.com


Malo je poznato da se najbogatija pećina u Evropi, nalazi u Srbiji.
Nakon III i IV otapanja ledenog doba, nabujale reke i vodopadi su bušili brdo Risovača i tako napravile pećinu koja se izdvaja u svetu i čini je najbogatijom pećinom paleolita u Evropi. Pećina Risovača se nalazi u Aranđelovcu, a duga je 800 metara. Na samom ulazu u pećinu, u okviru ognjišta koji potvrđuje da je bilo stanište u kom je gorela vatra, nalaze se skulpture tadašnjih neandertalaca u prirodnom obliku koji su u proseku živeli 35 godina. Muškarci su bili visoki 1,65m, teški 80kg, a žene 1,50m, 60kg samih mišića.
Potvrda da je ovde zaista živeo čovek govori nam to da je u pećini pronađeno više od 8.500 kostiju od preko 20 različitih vrsta životinja, ali i ljudi. Životinje koje su identifikovane su lav, medved, dlakavi nosorog, mamut, bizon, magarac, a naučnici sa rudarsko-geološkog fakulteta isklesali su retku vrstu sibirske lavice u prirodnoj veličini kao i pećinskog medveda koji je po pronađenom skeletu kostiju najveći na svetu.
Foto: nmar.rs

Foto: nmar.rs

Druge pećine mogu da se ponose ukrasima, a pećina Risovača glatkim plafonima. Vodopadi su bušili brdo kao velika vodena burgija, do čak metar ipo, te su zato plafoni tako glatki. Mnogi arheolozi vole ovu pećinu jer od vodenih destrukcija ima čak 1 centimetar koralnog nakita. Nikom nije jasno kako su oni preživeli ovako veliki vodopad, jer se veoma lako lome.
Nekoliko soba je nemoguće posetiti, zato što su vodopadi napravili mnogobrojne kanale koji su tesni i klaustofobični. Ipak, na drugom spratu, nalazi se soba puna najdivnijeg nakita koji se prelama od žute preko narandžaste do crvene boje što podseća na ćilibar, pa je zato ova soba nazvana ćilibarskom.
Pećina Risovača je pod zaštitom kao spomenik prirode I kategorije, a godišnje je poseti preko 30.000 ljudi. Ulaz u pećinu omogućen je svakog radnog dana od 9 do 17 časova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar