UDRUŽENJE “GRIVA”: Deset godina terapijskog jahanja u Somboru

UDRUŽENJE “GRIVA”: Deset godina terapijskog jahanja u Somboru

foto: Shutterstock


Za konje kažu da je najplemenitija životinja koju je čovek uspeo da ukroti. Kada biste pitali dete šta mu je asocijacija na pomen ove životinje, sigurno bi se među epitetima pronašli i pojmovi poput – snage, brzine i izdržljivosti, moći, elegancije, slobode…

I verovatno bi svako od njih dodao da je konja malo teže nacrtati.

Međutim, postoje i ona deca koja u konjima vide mnogo više. Prijateljstvo, pomoć, terapiju…

Ideja o formiranju centra za terapijsko jahanje Udruženja “Griva” u Somboru, počinje da se oblikuje 2008. i potiče od Jasmine Lekić-Beljanski, inače dilomiranog psihologa. Kao neko ko iza sebe ima dugogodišnje iskustvu i brojne edukacije iz oblasti rada sa decom iz osetljivih grupa, ali i značajno iskustvo u radu sa konjima, ona davne 2008. godine dolazi na, tada gotovo revolucionarnu ideju u Srbiji, da pokrene terapijsko jahanje.

foto: Griva

foto: Griva

“Vrlo brzo nakon formiranja udruženja uobličili smo i tim za realizaciju, obavljeni su dogovori sa Srednjom poljoprivreno-prehrambenom školom iz Sombora i definisan je pravac delovanja buduće organizacije. U tom periodu, svojim iskustvom i znanjem koje je nesebično podelila sa nama, znatno je pomogla Marinela Šćepanović, inače master defektolog i tadašnja predsednica Društva defektologa Vojvodine, koja ja nas na različite načine podržava i koja nas i danas prati. Prve sesije terapijskog jahanja su održane već 2010. godine, na prostoru “Ekonomije” Srednje poljoprivredno prehrambene škole, i to sa konjem koji je bio pozajmljen od КК “Zapadna Bačka”, inače Gaetana, kobila lipicanske rase – kaže za Ekspres koordinator udruženja Goran Lekić.

Do sada je, kako kaže, u programu učestvovalo više od 320 dece i mladih sa smetnjama urazvoju, njihove porodice, u oko 5200 individualnih i grupnih tretmana asistiranih konjima.

foto: Griva

foto: Griva

“Počeli smo sa Gaetanom, koju smo kasnije uspeli i da otkupimo, a nastavili sa Buckom. U pitanju je rasa konja “haflinger”, koji je u Grivu došao zahvaljujući Rotari klubu iz Sombora, kao i sa Malinom, rasa američki kasač. Ipak u programu su učestvovali i drugi konji – Maza (poni), Lenka (nonius), Gavran (lipicaner, inače Gaetanin sin), Elano (punokrvni englez) i Mili (polukrvni englez). Iako ovi potonji nisu bili konji u nadležnosti Grive, sve smo ih smatrali ravnopravnim saradnicima i o svima vodili podjednaku brigu, a oni su nam to višestruko vratili”, kaže Lekić.

foto: Griva

foto: Griva

POd 2015. godine Udruženje “Griva” inicira i otpočinje saradnju sa osnovnim školama u Somobru, ŠOSO sa domom “Vuk Кaradžić” i predškolskom ustanovom “Vera Gucunja”. Cilj je bio da se na organizovani način u program terapijskog jahanja uključe deca sa smetnjama u razvoju, koja nastavu pohađaju po prilagođenom programu i omogući im kontinuiranu podršku tokom školovanja i odrastanja.

foto: Griva

foto: Griva

“U trenutnku nastanka, ovaj model je bio jedinstven u Srbiji, a višestruko je pozitivno ocenjen na stručnim skupovima o terapijskom jahanju. Time smo uobličili i pravac rada “Grive” koji je i danas aktuelan – psihosocijalna podrška deci preškolskog i osnovnoškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju asistirana konjima. U sezoni 2018/2019 u program je uključena i grupa dece iz porodica pogođenih migrantskom krizom, koje su smeštene u Prihvatnom centru Sombor, a koja nastavu pohađaju u dve osnovne škole Sombora. Do sada smo, u saradnjii sa partnerima i donatorima,  uspeli da unapredimo tehničko- materijalne uslove rada, a posebnu pažnju poklanjamo edukaciji tima za realizaciju. Do sada su njeni članovi bili učesnici na deset domaćih i međunarodnih akreditovanih seminara o terapijskom jahanju, od kojih je jedan i bio u organizacije “Grive” i Srpskog lekarskog društva i održan je u Somboru. Od pre tri godine, dva člana UG Griva su stalni predavači i demonstratori na međunarodnim seminarima čija je tematika terapijsko jahanje.”

foto: Griva

foto: Griva

Udruženje je do sada uspešno realizovalo šesnaest projekata sa temom terapijskog jahanja u partnerstvu sa različitim donatorima, od lokalnog, do pokrajinskog i republičkog nivoa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar