Republika Srbija i „Ruske železnice“ planiraju da prošire saradnju

Republika Srbija i „Ruske železnice“ planiraju da prošire saradnju


Generalni direktor i predsednik uprave „Ruske železnice“ o.a.d. Oleg Belozjorov je 24. decembra doputovao u radnu posetu Republici Srbiji i sastao se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade, ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zoranom Mihajlović.

Tokom sastanka razmotrene su perspektive za zaključivanje novog ugovora, kojim se predviđa rekonstrukcija železničke pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom, dužine 210 km i izgradnja Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Republici. Osim toga, razgovaralo se i o zajedničkom održavanju železničke infrastrukture Srbije.

Takođe je bio razmotren i status tekućih projekata. Srpska strana je istakla visok kvalitet radova koji se odvijaju strogo u skladu sa dinamikom, a posebno da je položeno prvih 10 km koloseka na otvorenoj pruzi Stara Pazova – Inđija pruge Beograd – Budimpešta za brzine saobraćaja do 200 km na sat. I pored složenih tehnoloških uslova, uz poštovanje planiranih rokova, odvija se izgradnja dvokolosečnog železničkog tunela Čortanovci i vijadukta u plavnom delu Dunava na deonici Stara Pazova – Novi Sad.

Tokom sastanka je istaknuto da su ovi objekti strateški važni za razvoj železničke infrastrukture Srbije, a takođe jedinstveni sa tačke gledišta njihovih dimenzija i inženjerskih rešenja, koja se primenjuju prilikom projektovanja i izgradnje.

Sve strane su potvrdile uzajamnu zainteresovanost za proširivanje ruskog učešća u izgradnji i modernizaciji železničke infrastrukture Republike Srbije. Oleg Belozjorov je istakao da je holding „Ruske železnice“ spreman da značajno poveća saradnju zahvaljujući novim projekatima kako u Srbiji, tako i u trećim zemljama.

„Ruski i srpski železničari pokazuju skladan koordinisani rad. Spremni smo da radimo još brže, i siguran sam da možemo da savladamo sve projekte koje god težine“, rekao je generalni direktor i predsednik uprave „Ruske železnice“ o.a.d. Oleg Belozjorov.

IMG_1254n-s

„RŽD Internešnl“ d.o.o. koji ulazi u sastav holdinga „Ruske železnice“ o.a.d. od 2014. godine izvodi velike radove na modernizaciji i izgradnji železničke infrastrukture u Republici Srbiji. Do sada je završena rekonstrukcija deonice Beograd – Pančevo, železničkih objekata u okviru razvoja panevropskog saobraćajnog Koridora H, deonice Resnik – Valjevo pruge Beograd – Bar. Takođe je ostvarena isporuka dizel-motornih vozova ruske proizvodnje u Srbiju.

Kompanija trenutno izvodi radove koji obuhvataju izgradnju dvokolosečnog tunela Čortanovci i vijadukta u plavnom delu Dunava na deonici Stara Pazova – Novi Sad pruge Beograd – Budimpešta. Ovde se takođe odvija rekonstrukcija postojeće i izgradnja dvokolosečne železničke pruge za brzinu 200 km na sat.

U martu 2018. godine „Ruske železnice“ o.a.d. i Vlada Republike Srbije potpisali su Memorandum o razvoju odnosa strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih železničkih projekata na teritoriji Republike Srbije. U dokumentu su bili određeni osnovni pravci za razvoj saradnje u oblasti železničkog saobraćaja i zajedničke realizacije infrastrukturnih železničkih projekata sa „Ruskim železnicama“, koje predstavlja specijalizovana kompanija „RŽD Internešnl“. Strane su se dogovorile da razvijaju partnerstvo u sferama poput održavanja železničke infrastrukture,
modernizacije i nove izgradnje, razmene iskustava i tehnologija, kao i da realizuju zajedničke programe za obuku. Sem toga, doneta je odluka o uzajamnom pružanju profesionalne pomoći i održavanju stručnih konsultacija u slučaju nastanka vanrednih situacija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar