POZADINA HAPŠENJA ZARUBICE U TETOVU: Formirao fabriku za džihad drogu, plan bio osvajanje Bliskog istoka

POZADINA HAPŠENJA ZARUBICE U TETOVU: Formirao fabriku za džihad drogu, plan bio osvajanje Bliskog istoka

Foto: MUP Srbije


Hemijska hrabrost, džihad droga, “kaptagon” – sve su to žargonski nazivi za sinteičku drogu kojoj tvorci stalno menjaju hemijski sastav, javlja RTS.

Doktor Milan Zarubica, koji je nedavno uhapšen u Makedoniji, bio je najbolji u tome, zato i najtraženiji u krugovima krijumčara i prepodavaca “kaptagona”.

Foto: MUP Srbije

Foto: MUP Srbije

“Ova akcija je svetskih razmera zato što smo sprečili da doktor Zarubica proizvede više takvih laboratorija, formira mrežu laboratorija kako ovde, tako u Turskoj i Bliskom istoku. ‘Kaptagon’, odnosno sintetička droga je prisutna kako u svetu tako i kod nas. Razmere i kapacitete shvatite, kako je popularniji svetu, tako će biti popularan i kod nas”, kaže Dejan Milenković, načelnik Odeljenja UKP.

(FOTO) MILAN ZARUBICA UHAPŠEN U MAKEDONIJI: U Tetovu stvorio fabriku za proizvodnju ekstazija, zaplenjeno 300 kg tableta

“Kaptagon” zapravo nije nova droga. Još šezdesetih godina se koristio kao lek za narkolepsiju. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Mediji su prenosili da je pronađen kod odgovornih za napade u Parizu i Tunisu.

Foto: MUP Srbije

Foto: MUP Srbije

“Zovu je još i droga za super-ratnike zato je ona toliko interesantna posebno na Bliskom i Srednjem istoku gde se misli da podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne agitiranosti, agresivnog i suicidalnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska”, objašnjava Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

“Kaptagon” brzo razvija fizičku i psihičku zavisnost ali i hronične psihijatriske poremećaje – psihozu, agresiju.

“Sve terorističke organizacije koriste narkotike pre svega za svoje finansiranje i svojih protivzakonitih delatnosti a sa druge strane upotrebljavaju ih za svoje pripadnike naročito pre njihovog angažovanja za izvršenje složenih terorističkih napada, naročito samoubilačkih napada”, kaže Milan Mijalkovski, penzionisani profesor Fakulteta za bezbednost.

 Foto: MUP Srbije

Foto: MUP Srbije

“Srbija je sada na toj trasi kretanja, prolaska sintetike, nismo tu da kažem u proizvodnom procesu, za proizvodnju se pronalaze države gde mogu da se instaliraju takve laboratorije”, kaže Dejan Milenković.

Sumnja se da proizvodnja ove droge cveta u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji i da se Bliski istok snabdeva “kaptagonom” upravo iz tih laboratorija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar