KAKO PRAVA DRŽAVA SMENJUJE ŠEFA SLUŽBE: Odlazak direktora FBI Džejmsa Komija

KAKO PRAVA DRŽAVA SMENJUJE ŠEFA SLUŽBE: Odlazak direktora FBI Džejmsa Komija

Tanjug


Donald Tramp je, na zahtev državnog tužioca Džefa Sešna, smenio direktora FBI Džejmsa Komija

Prošle nedelje je direktor američkog FBI Džejms Komi tražio još novčanih sredstava da bi nastavio istragu o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u Americi. Komi, koga je predsednik Tramp otpustio prošlog utorka, ovaj je zahtev formalno uputio na sastanku sa zamenikom državnog tužioca Rodom Rozenstajnom i neimenovanim članom obaveštajnog komiteta pri Senatu iz redova Demokratske stranke. Međutim, portparolka Departmana pravde Sara Isgur Flores izjavila je da su ove tvrdnje netačne i da se radi o „najobičnijoj laži”.
Senatorka Dijana Fejnstejn iz Demokratske stranke, koja je i član obaveštajnog odbora u tom predstavničkom domu, izjavila je da nije bila obaveštena o ovom zahtevu direktora FBI u pogledu istrage koja se vodi o učešću strane sile u američkoj predsedničkoj kampanji. „Nisam bila direktno obaveštena, ali sam razumela da je bilo nekih dodatnih zahteva. To je sve što želim da izjavim za sada.”
Inače, predsednik Tramp je razrešio dužnosti direktora Komija na zahtev državnog tužioca Džefa Sešna i njegovog zamenika, pomenutog Roda Rozenstajna.
„Iako jako cenim to što ste me u tri navrata uveravali da nisam pod istragom, ja se ipak moram složiti sa stavom Departmana pravde da niste u stanju da efikasno vodite Biro. Bitno je da nađemo novo rukovodstvo koje će biti u stanju da povrati poverenje javnosti i veru u vitalnu ulogu Biroa u sprovođenju zakona. Želim Vam svu sreću u Vašim budućim poduhvatima”, stoji u Trampovoj odluci.
U pismu koje je predsedniku SAD poslao državni tužilac Džef Sešn stoji predlog da se direktor FBI razreši dužnosti zato što već neko vreme ne upravlja Biroom prikladno i efikasno. U prilog ovom stavu on navodi da u potpunosti podržava stavove svog zamenika Rozenstajna. On je, s druge strane, bio mnogo rečitiji. U memorandumu koji je poslao svom šefu, zamenik državnog tužioca kaže „da je direktor FBI vešt u javnom nastupu, ali da je i pored toga, na čemu mu odaje veliko priznanje, njegov rad bio nedovoljan da spreči štetu koja je naneta FBI i celom Departmanu pravde”. Zamenik tužioca mu najviše zamera njegovo ponašanje u slučaju imejl prepiske gospođe Klinton.

Direktor FBI je u slučaju imejlova Klintonovih odlučio da ne pokreće istragu iako je tako nešto mogao da odluči samo državni tužilac

„Direktor je uzurpirao ovlašćenja državnog tužioca SAD kada je 5. jula prošle godine izjavio da ne postoji dovoljno dokaza da se goni državna sekretarka. Nije njegov posao da o tome odlučuje, niti je njegova funkcija da na taj način obaveštava javnost. Najviše što je smeo da kaže jeste da je Biro završio istragu i da je rezultate predao nadležnim organima.”
Takođe, zamenik tužioca se osvrnuo i na pismo koje je direktor FBI uputio Kongresu u kojem je rekao da će razmisliti o tome da li će govoriti o istrazi FNBI o spornim imejlovima ili će te informacije utajiti. Utaja je, prema shvatanju Rozenstajna, težak termin u ovom slučaju i govori o nečemu drugom. Ako federalni agent i tužilac otvore istragu bez pompe, to ne znači da taje informacije, nego da u javnosti ne govore o stvarima i činjenicama koje nisu za javnost. Ali prema mišljenju Rozenstajna, na direktoru FBI svakako nije da donosi bilo kakve odluke o istrazi. To naprosto nije njegov posao, već opet posao državnog tužioca.
„Iako predsednik ima moć da razreši direktora FBI, ovu odluku ne treba shvatati olako. Biro neće lako povratiti poverenje javnosti dok je na njegovom čelu čovek koji je svestan težine grešaka koje je počinio i tvrdi da ih više neće počiniti. Ali zbog toga što je odbio da prizna da je počinio ove greške, od njega se ne može očekivati da je spreman da primeni korektivne akcije.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar