KAVAČI vs ŠKALJARI

KAVAČI vs ŠKALJARI

Shooting a gun in night


U ratu dva najveća kriminalna klana stradalo je nekoliko nedužnih građana. Za likvidaciju je bilo dovoljno i samo poznanstvo sa nekim od mafijaša

Rat škaljarsko-kavačkog kriminalnog klana, koji je poveden 2015. zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji, do sada je odneo život četiri slučajne žrtve. Budvanin i nekadašnji poslanik Saša Marković (48) ubijen je zbog svog kuma, „škaljarca” Gorana Đuričkovića. Kotoranin Miloš Bošnjak (25) ubijen je u eksploziji bombe jer se kretao s prijateljem, takođe „škaljarcem” Goranom Biskupovićem. Penzionisani lekar Dragan Zečević (69) ubijen je dok je pio kafu na terasi lokala „Trofej” u Bečićima, u kiši metaka koje je ubica ispalio u „škaljarca” Đorđa Boretu. I Podgoričanin Radivoje Jovanović (42) nastradao je u bašti restorana kada je ubica zapucao u pripadnika kavačkog klana Miloša Šakovića.
Ivo Stanišić ranjen je s dva hica jer je sedeo s penzionisanim lekarom Draganom Zečevićem kada su odjeknuli hici. Sreću da preživi imala je i Podgoričanka Jelena Korać, ali je zadobila teške povrede jer se nalazila u društvu „kavača” Đorđa Sekulovića u momentu kada je odjeknula eksplozija pod njegovim automobilom. I Dragan Damjanović (44) iz Nikšića imao je sreće da zadobije samo lake povrede kada je odjeknula bomba postavljena pod automobil njegovog prijatelja Predraga Pejovića, bliskog škaljarskom klanu.
Kotorski arhitekta Nenad Popović takođe je imao sreće da prođe bez ijedne povrede kada je ispaljen rafal na njegov „mercedes”, sličan automobilu koji je u to vreme vozio vođa „škaljaraca” Jovica Vukotić.
Sreća je pogledala i Milana Jovićevića, Kotoranina koji se zadesio na stadionu FK Bokelj kada je ubica usmrtio fudbalera Gorana Lenca, prijatelja kavačkog klana. I sam Jovićević se zatim našao na nišanu ubice, ali ga je hitac srećom promašio.
U dosadašnjem ratu ubijeno je 12 pripadnika škaljarskog klana, njih troje je ranjeno, jedan je pretučen, a dvojica „škaljaraca” su nastradala zbog nestručnog upravljanja eksplozivom koji su namenili suparničkom klanu.
Sa suparničke strane ubijena su petorica pripadnika kavačkog klana, šestorica su ranjena, a jedan je povređen u zatvorskom napadu vrelim uljem.
U Beogradu je ubijen Aleksandar Stanković, saradnik kavačkog klana, ali i dvojica pripadnika klana Luke Bojovića, saradnika „škaljaraca”, kao i njegov advokat Dragoslav – Miša Ognjanović.
Rat je do sada odneo ukupno 27 žrtava.

Jovan Jovica Vukotic 01_1000x0

 

Vukotića Crna Gora traži zbog oružja, a Grčka zbog 135 kilograma kokaina

Za Jovicom Vukotićem, vođom škaljarskog klana, Crna Gora je prvu poternicu raspisala zbog pucnjave 2012. godine u tivatskoj diskoteci „Madam Koko”, u kojoj je ranjen radnik obezbeđenja Dejan Deković.
Zbog pokušaja ubistva Dekovića, prva optužnica je podignuta protiv Jovice Vukotića, njegovog brata Igora Vukotića i Kotoranina Jovana Jovanovića, ali je kasnije preinačena u krivično delo izazivanje opšte opasnosti.
U novembru 2017. godine Jovica Vukotić pravosnažno je oslobođen optužbe, njegov brat Igor Vukotić osuđen je na sedam meseci zatvora, a Jovan Jovanović na godinu i dva meseca robije. U istrazi ovog slučaja Jovica Vukotić je bio hapšen i u zatvoru u Spužu bio je od novembra 2014. do avgusta 2015. Naredne godine za njim je raspisana poternica jer se nije odazivao na pozive suda u ovom slučaju.

Posle oslobađajuće presude, za Jovicom Vukotićem je ukinuta poternica, ali je na snazi ostala poternica crnogorskih vlasti zbog presude kojom je zbog oružja osuđen na tri meseca zatvora.

Naime, u junu 2016. godine presudom kotorskog Osnovnog suda Jovica Vukotić proglašen je krivim jer je 2013. počinio krivično delo nedozvoljeno držanje oružja. Policija je tada pretresom Vukotićevog automobila pronašla okvir od pištolja sa 10 metaka i još dva metka.

U međuvremenu je Grčka za Jovicom Vukotićem raspisala poternicu Interpola, i to zbog sumnje da je bio vođa grupe koja je prošvercovala 135 kilograma kokaina zaplenjenog u decembru prošle godine u luksuznom dupleksu u letovalištu Varkiza, u blizini Atine.

Tada je, s kokainom čija je vrednost procenjena na više od pet miliona evra, uhapšen Matija Matijašević iz Vrbasa. U daljoj istrazi grčka policija je krenula u potragu za misterioznim muškarcem po imenu Ivan, šefom kriminalne grupe, koga su odmah nazvali i „balkanskim Eskobarom”. Kako se ispostavilo, misteriozni Ivan je u stvari Jovica Vukotić. Sumnja se i da zaplenjenih 135 kilograma kokaina nije celokupan tovar prošvercovanih narkotika, te da je grupa iz Južne Amerike u Grčku uspela da prokrijumčari pola tone droge.
Većina klijenata uhapšenog Matijaševića, koji je bio zadužen za prodaju kokaina, bili su pripadnici atinskog džet-seta.
Jovica Vukotić je zbog korišćenja lažnog pasoša 11. septembra uhapšen u Turskoj i zatim deportovan Srbiji, gde mu se sudi za to delo.

Jovan Jovica Vukotic 02
Ubistvo prodavca cigareta i afera „kamere” pokrenulo optužnicu protiv kavačkog klana

Ubistvo Srđana Vlahovića 9. aprila 2016. u Kotoru pokrenulo je crnogorsku policiju na akciju protiv oba kotorska klana. Vlahović, koji je bio prijatelj „kavača”, ubijen je dok je iz automobila prodavao cigarete u Kotoru. Ubice na motoru su mu prišle i zapucale.

Dan kasnije uhapšeni su pripadnici škaljarskog klana: Podgoričanin Nikola Malović i državljanin BiH Goran Stančić zbog arsenala oružja koji je policija pronašla u kotorskom naselju Sveti Stasije. Nađeno oružje je veštačeno u danilovgradskom Forenzičkom centru, a zbog DNK na oružju osuđen je jedan od vođa škaljarskog klana – Kotoranin Igor Dedović na dve godine i dva meseca zatvora.

Zatim su se na udaru našli „kavači”. Pretresani su stanovi vođa i pripadnika klana, a zatim je usledila afera „kamere”. Naime, crnogorski mediji otkrili su da su kriminalni klanovi postavili kamere za
video-nadzor po celom Kotoru, a u sklopu istrage ubistva Vlahovića policija je uhapsila Iliju Dedovića, Igora Andrića i Tripa Moškova, i to dok su uklanjali kameru koja je snimila mesto ubistva Vlahovića. Mesec dana posle ubistva Vlahovića, u maju 2016. godine, Specijalno tužilaštvo podiglo je  optužnicu protiv kavačkog klana, koja je potvrđena u junu prošle godine.

Slobodan Kašćelan i Igor Božović se prema optužnici terete da su krajem maja 2010. godine organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge i pranjem novca. Oni su, navodno, bili zaduženi za planiranje i vršenje krivičnih dela, ali i za davanje uputstava i naredbi ostalim članovima kriminalne organizacije.

Osim Kašćelana i Božovića, koji su u bekstvu, na spisku optuženih su i Vladimira Božović (u bekstvu), Davor Prelević (u bekstvu), Miloš Radonjić (u bekstvu), Siniša Vlahović (u bekstvu), Aleksandar Đurišić (u bekstvu), Stefan Brnović, Đerđ Camaj, Igor Đurišić, Aleksandra Bogdanović, braća Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov i Gorana Ljubatović.

16. 9. 2017, Kotor
UBIJEN Goran Lenac (prijatelj kavačkog klana)

Goran Lenac (32), bivši golman Bokelja, ubijen je dok je trenirao na pomoćnom stadionu tog FK u Kotoru. Za ubistvo Lenca, kao i za pokušaj ubistva njegovog prijatelja Milana Jovićevića, koji je bio s njim na stadionu, šest dana posle zločina osumnjičen je Kotoranin Nikola Mršić. Mršić je odmah posle zločina bio privođen na saslušanje u policiju, ali je posle podnošenja krivične prijave pobegao i za njim se traga. U međuvremenu je protiv njega podignuta optužnica. Prema optužnici, Mršić je na stadion došao sa pripremljenim oružjem, koje je sakriveno i zamotano u kesu držao u ruci. Potom je prišao oštećenima i prvo u pravcu Lencove glave ispalio jedan hitac, a potom drugi u pravcu Jovićevića, koga je promašio.

20. 2. 2015, Beograd
UBIJEN Goran Radoman Gero (škaljarski klan)

Cetinjanin Goran Radoman (37) prva je žrtva rata između podeljenog kotorskog klana. Škaljarska i kavačka grupa zaratile su zbog nestanka 200 kilograma kokaina koji je navodno bio sakriven u Radomanovom stanu u Valensiji. Radoman je ubijen hicima iz pištolja na Novom Beogradu, u podzemnoj garaži zgrade u Ulici Jurija Gagarina 26a. Ubistvo Radomana nije rasvetljeno. Radoman je ranije dva puta bio hapšen u Crnoj Gori – 2002. zbog pokušaja ubistva ultimat fajtera Bojana Spalevića u Škaljarima, i 2010. u raciji u kotorskoj diskoteci „Maksimus”, kada je kod njega pronađen pištolj.

20. 2. 2015, Podgorica
NAPAD na Milana Vujotića (kavački klan)  

Samo 12 sati pre ubistva Gorana Radomana na Novom Beogradu, u Podgorici je aktivirana bomba postavljena pod blindirani „audi A8″ Milana Vujotića, bliskog kavačkom klanu. U eksploziji niko nije povređen, a Vujotić je istog dana napustio Crnu Goru. Napad na Vujotića nije rasvetljen.

17. 4. 2015, Bečići
UBIJEN Saša Marković (slučajna žrtva)

Budvanin Saša Marković (48), bivši poslanik LS Crne Gore, ubijen je u naselju Ivanovići u Bečićima dok je „alfa romeom” prilazio porodičnoj kući. Tada je iz obližnje šume istrčao napadač i u pravcu vozila ispalio više metaka. Policija je dan kasnije pronašla ostatke zapaljene automatske puške koja je korišćena u atentatu. Veruje se da je Marković ubijen greškom, a da je prava meta napadača bio njegov kum Goran Đuričković, zet bivšeg fudbalera Vladimira Petrovića Pižona. Ubistvo Markovića nije rasvetljeno.

27. 10. 2015, Budva
UBIJEN Goran Đuričković (škaljarski klan)

Goran Đuričković, budvanski ugostitelj, zet nekadašnjeg fudbalera Vladimira Petrovića Pižona, ubijen je hicima iz snajpera ispaljenim sa zidina Starog grada nakon što je iz bašte svog lokala „Old Fisherman’s pub” izašao na budvansko šetalište. Za ubistvo Đuričkovića osumnjičen je Srđan Popović (24) iz Banjaluke, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Austriji. U podzemlju se smatra da je Đuričković ključna osoba krađe milionski vrednog tovara droge koji je navodno bio sakriven u Radomanovom stanu u Valenciji. Atentat na Đuričkovića planiran je i ranije, ali je policija uspela da ga osujeti hapšenjem Južnoafrikanca Gregorija Majkla Ferarisa i Cetinjanina Aleksandra Markovića, koji su kasnije osuđeni.

8. 3. 2016, Kotor
ZAPALJENA diskoteka „Maksimus” 

Maskirane osobe su oko 4.40 zapalile deo diskoteke „Maksimus” u Kotoru, koja je u neformalnom vlasništvu braće Darka i Duška Šarića. Pet maskiranih osoba je najpre napalo telohranitelja, a pošto su ga savladali, ušli su unutra i zapalili deo gde se održavaju muzički nastupi. U istrazi su saslušavani članovi škaljarskog klana, ali slučaj do sada nije rešen.

27. 3. 2016, Kotor
RANJEN Vojin Stupar (kavački klan)

Miloš Radonjić, blizak kavačkom klanu, preživeo je kišu metaka dok se nalazio u automobilu s prijateljem Vojinom Stuparom u kotorskom naselju Rakite. Radonjić je uspeo da otvori vrata i pobegne, dok je jedan hitac ranio Stupara, inače zeta Igora Božovića, jednog od najistaknutijih članova kavačkog klana. Radonjić se posle napada još tri puta našao na meti atentatora – u Tivtu kada je pogođen u rame i vrat, zatim u naselju Dobrota, i potom na benzinskoj pumpi u Kotoru. U pucnjavi ispred zgrade u njegovom komšiluku u Kotoru 14. jula 2016. teško je ranjen njegov prijatelj Ilija Prskalo.

9. 4. 2016, Kotor
UBIJEN Srđan Vlahović (kavački klan)

Podgoričanin Srđan Vlahović (28), blizak kavačkom klanu, ubijen je u kotorskom naselju Dobrota.
Ubistvo Vlahovića nije rasvetljeno. Mesec dana posle ubistva Vlahovića, u maju 2016, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kavačkog klana, a na spisku optuženih su Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Ilija Dedović…

15. 4. 2016, Kotor
PUCNJAVA na Nenada Popovića (slučajna žrtva)

Arhitekta iz Kotora Nenad Popović prošao je bez povreda u pucnjavi u kotorskom naselju Kavač dok je crnim „mercedesom” prolazio ka skretanju za Industrijsku zonu. Po izlasku iz tunela, nepoznati napadač je u pravcu Popovićevog automobila ispalio više hitaca, a zatim pobegao. Policija veruje da se Popović slučajno našao na meti napadača koji su čekali Jovicu Vukotića, koji takođe vozi crni „mercedes” B klase.

23. 4. 2016, Kotor
HITAC u automobil Tamare Zvicer (supruga vođe kavačkog klana)

U automobil kojim je upravljala Tamara Zvicer, supruga vođe kavačkog klana Radovana Zvicera, a u kojem se bilo i jedno njihovo dete, ispaljen je metak u Dobroti. U pucnjavi niko nije povređen.
Nedelju dana kasnije u medijima se oglasio Jovica Vukotić i izjavio da „javna i tajna policija pokušavaju da mu podmetnu da je pucao na Tamaru i da im u tome pomažu članovi kavačkog kriminalnog klana”.

16. 6. 2016, Novi Sad
NAĐENO TELO Gorana Dučića (škaljarska ekipa)

Telo Kragujevčanina Gorana Dučića zvanog Crni (40), šefa obezbeđenja Jovice Vukotića, pronađeno je u Dunavu kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Prethodno veče Dučić je bio na splavu s Mihajlom Opačićem, sinom Nenada Opačića, i još jednim muškarcem, s kojima se posvađao i potukao. Obdukcija Dučićevog tela pokazala je da je smrt nastupila utapanjem.

25. 6. 2016, Kotor
UBIJEN Ivan Lopičić (škaljarski klan)

Podgoričanin Ivan Lopičić (27) ubijen je hicima iz vatrenog oružja u ulazu zgrade u naselju Sveta Vrača u Kotoru. Lopičić je bio blizak škaljarskom klanu, posebno Igoru Dedoviću, jednom od šefova te kriminalne ekipe. Bio je i sestrić vlasnika „Red taksija” Dejana Đukovića, koji je u klasičnoj sačekuši ubijen 1. oktobra 2009. u kotorskom naselju Dobrota. Ubistvo Lopičića do sada nije rasvetljeno.

27. 6. 2016, Novi Sad
RANJENI Slobodan Kašćelan i Vladan Vučković (kavački klan)

Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana, i njegov telohranitelj Vladan Vučković iz Herceg Novog ranjeni su u pucnjavi u Ulici Vase Stajića u Novom Sadu. Kašćelan i njegov telohranitelj nalazili su se u crnom „audiju A6″ kada je napadač na motoru zapucao u automobil. Napad na Kašćelana nije  rasvetljen.

1. 7. 2016, Spuž
POVREĐEN Igor Božović (kavački klan)

Igor Božović, jedan od vođa kavačkog klana, zadobio je teške opekotine u zatvoru u Spužu kada je na njega šerpu vrelog ulja prosuo osuđenik Jovan Jovanović iz Kotora, blizak škaljarskom klanu.
Božović je u zatvoru bio zbog šverca droge, zbog čega je uhapšen 2011. u policijskoj akciji „Big beng”, koja je realizovana u koordinaciji sa Američkom DEA i španskom policijom. Jovan Jovanović je 2012. godine bio optužen zajedno s Jovicom i Igorom Vukotićem zbog incidenta u diskoteci „Madam Kolo”, kada je ranjen Dejan Deković. Jovanović je hapšen i 2014. godine s Daliborom Đurićem zbog iznude od sugrađanina M. N., kome su protivpravno oduzeli „mercedes A160″ i čamac vredan više od 20.000 eura. Zbog te iznude je 2015. godine pravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Božović je iz zatvora u Spužu pušten početkom avgusta 2017. nakon izdržane kazne.

1. 9. 2016, Beograd
PRETUČEN Ivan Pavlović Iker (škaljarski klan)

Ivana Pavlovića Ikera (42), osuđivanog narko-dilera, pretukla su petorica mladića koji su se predstavili kao policajci. Pavlović je napadnut nedaleko od splavova ispod Gazele. Napadači u civilu su Pavloviću, inače bliskom prijatelju Jovice i Igora Vukotića, pokazali policijske isprave, a zatim ga pretukli. Napad na Pavlovića nije rasvetljen.

5. 9. 2016, Kotor
UBIJENI Goran Biskupović (škaljarski klan) i Miloš Bošnjak (slučajna žrtva)

Goran Biskupović (28), blizak škaljarskom klanu, i Miloš Bošnjak (25) ubijeni su u eksploziji improvizovane bombe u naselju Muo u Kotoru. Biskupović je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu, dok je Bošnjak, njegov prijatelj i član navijačke grupe koji je bio hapšen zbog posedovanja narkotika, bio slučajna žrtva. Ubistvo Biskupovića i Bošnjaka do sada nije rešeno.

22. 9. 2016, Spuž
UBIJEN Dalibor Đurić (škaljarski klan)

Dalibor Đurić, pripadnik škaljarskog klana, ubijen je hicem iz snajpera u teretani Poluotvorenog odeljenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno zatvora u Spužu. Đurićevo ubistvo nije rasvetljeno. Ko je naredio, organizovao i izvršio njegovo ubistvo, nije utvrđeno, ali je policija nekoliko sati posle ubistva uhapsila Kotorane Dejana Pavićevića i Miloša Trbo zbog sumnje da su ubici pomogli da ukloni tragove zločina. Đurić je, pre nego što je ubijen, tri puta bio na meti napadača.

10. 10. 2016, Cetinje
UBIJEN Radomir Đuričković (škaljarski klan)

Radomir Đuričković, Cetinjanin blizak škaljarskom klanu, ubijen je nadomak porodične kuće. Dok je prilazio kući vozilom „tiguan” u kojem je s njim bio i prijatelj Milorad Radulović, ubice iz plavog „megana” ispalile su više hitaca iz automatske puške. Od posledica ranjavanja, Đuričković je preminuo u Kliničkom centru u Podgorici. Ubijeni Đuričković bio je rođak Gorana Đuričkovića i kum porodice Gorana Radomana. Dve nedelje posle zločina policija je saopštila da su identifikovani učesnici ubistva: Cetinjani Vukan Vujačić i Igor Mašanović, koji je označen kao direktni izvršilac, te Mario Milošević iz Podgorice, koji je sredinom jula uhapšen na Kosovu.

13. 10. 2016, Beograd
UBIJEN Aleksandar Stanković (blizak kavačkom klanom)

Aleksandar Stanković (30) zvani Sale Mutavi, vođa navijača Partizana, ubijen je u blizini raskrsnice ulica Gospodara Vučića i Bačvanske. U pucnjavi je ranjen Milorad  Đurić, čuvar u Okružnom zatvoru, koji je privatno radio kao Stankovićevo obezbeđenje. Na Stankovića je pucano rafalno iz vatrenog oružja kada je po izlasku iz kafića gde je došao nakon teretane ušao u „audi” parkiran u blizini raskrsnice. Stanković je u teretani bio sa Đurićem, koji je bio s njim u trenutku pucnjave, i prijateljem Veljkom Belivukom, koji je po izlasku iz kafića krenuo drugim pravcem. Ubistvo Stankovića nije rasvetljeno.

7. 12. 2016, Bečići
UBIJENI Đorđe Boreta (škaljarski klan) i Dragan Zečević (slučajna žrtva)

Budvani Đorđe Boreta (32) i Dragan Zečević (69) ubijeni su u Bečićima na terasi lokala „Trofej”. Boreta je bio blizak škaljarskom klanu, dok je Zečević lekar u penziji koji je s prijateljem Ivom Stanišićem sedeo za susednim stolom, i ubijen je greškom. U pucnjavi je i Stanišić ranjen s dva hica.
Očevici s terase kafića izjavili su novinarima da su dvojica maskiranih napadača do lokala došli motorom. Obojica su imali kačkete, a preko njih kapuljače. Vozač se primakao terasi i usporio, a onda je napadač iza njega izvadio „kalašnjikov” i zapucao. Za ubistvo Borete i doktora Zečevića optuženi su Vasilije Rafailović, Ratko Vušović, Ivan Cicmil, Miljan Bulatović i Vladimir Šmanja. Rafailović, Vušović i Cicmil su u bekstvu i njima se sudi u odsustvu.

19. 12. 2016, Podgorica
RANJEN Marko Martinović (škaljarski klan)

Podgoričanin Marko Martinović, telohranitelj vođe škaljarskog klana Igora Vukotića, teško je povređen u eksploziji bombe postavljene pod iznajmljenu „opel astru”. Eksplozija je odjeknula u Ulici Vase Raičkovića u trenutku kada je Martinović ušao u vozilo, a Igor Vukotić uhvatio bravu suvozačevih vrata. Igor Vukotić nije povređen, dok je Martinović zbog povreda u bolnici proveo dva meseca. Martinović je ranije radio u policiji, a javnosti je postao poznat nakon što je sredinom oktobra 2014. godine kamenovao Ambasadu Albanije u Podgorici. Ubrzo posle eksplozije Igor Vukotić je saslušan u policiji, ali je tvrdio da kobnog dana nije bio u Podgorici.

19. 1. 2017, Podgorica
UBIJEN Đorđe Sekulović (kavački klan), ranjena Jelena Korać (slučajna žrtva)

U trenutku kada su Podgoričanin Đorđe Sekulović i njegova prijateljica Jelena Korać seli u „megan” parkiran pored OŠ „Maksim Gorki” u Podgorici, daljinskim upravljačem aktivirana je eksplozivna naprava postavljena ispod vozila. Sekulović je od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru, dok je devojka zadobila teške povrede obe noge, oka i desne šake. Policija veruje da je motiv ubistva Sekulovića bliskost s Mariom Miloševićem, za koga se sumnja da je učestvovao u ubistvu „škaljarca” Radomira Đuričkovića. Ubistvo Sekulovića i ranjavanje Koraćeve nije rasvetljeno.

25. 4. 2017, Herceg Novi
TEŠKO RANJEN Duško Roganović (kavački klan)

Duško Roganović, rođak vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, teško je povređen u eksploziji bombe podmetnute ispod njegovog „golfa 5″ u blizini autobuske stanice u Herceg Novom. Eksploziju je preživeo samo zahvaljujući tome što je u blizini bio doktor, koji je uspeo da ga sačuva od velikog krvarenja i sigurne smrti. Dušku su u bolnici amputirane obe noge. Pokušaj ubistva Roganovića nije rasvetljen.

26. 7. 2017, Herceg Novi
UBIJEN Niko Roganović (kavački klan)

Niko Roganović (66), otac Duška Roganovića, ubijen je u naselju Dubrava u Herceg Novom. Najmanje dvojica ubica sačekala su Roganovića stotinak metara od kuće u kojoj živi i u njega dok je bio u svom vozilu ispalili više hitaca. Niko je pogođen s pet metaka u leđa. Ubistvo Nika Roganovića nije rasvetljeno.

12. 5. 2017, Beograd
RANJEN Miloš Đuričković (škaljarski klan)

Miloš Đuričković ranjen je hicem u vrat dok je stajao na terasi stana u Miklošićevoj ulici na Voždovcu. Miloš je brat ubijenog „škaljarca” Radomira Đuričkovića. Prema pretpostavkama srpske policije, trojica osumnjičenih ubica Radomira Đuričkovića krili su se u Beogradu, a atentat na Miloša Đuričkovića organizovali su zbog straha da on priprema krvnu osvetu za brata. Miloš se nakon pucnjave obratio crnogorskim medijima i rekao da sve što se dešava od kad su mu kum Goran Radoman i brat Radomir ubijeni pokazuje da policija čisti teren i za njegovu likvidaciju.

1. 8. 2017, Tivat
NASTRADALI Milan Peković i Boško Božović (škaljarski klan)

Nikšićani Milan Peković (25) i Boško Božović (22) nastradali su u eksploziji u restoranu „Mimoza” prilikom nestručnog rukovanja eksplozivom koji su pripremali za likvidaciju čoveka bliskog kavačkom klanu. Na uviđaju je, osim pištolja sa okvirom u kojem je bilo šest metaka, nađena i odeća za prerušavanje, to jest silikonska maska koja se navlači preko glave do ramena sa imitacijom kraće brade.

3. 9. 2017, Nikšić
UBIJEN Pero Damjanović (škaljarski klan)

Nikšićanin Pero Damjanović nestao je 3. septembra 2017, a njegovo telo je 14. oktobra nađeno zakopano u mestu Kobilji Do na starom putu Cetinje-Nikšić. Prema obdukciji tela, Damjanović je mučen i ubijen hicima iz vatrenog oružja. Damjanović je u julu 2017. izašao iz spuškog zatvora, u kojem je bio sedam meseci zbog nelegalnog posedovanja pištolja. Pištolj zbog kojeg je osuđen pronađen je u decembru 2016. pretresom kuća i automobila Kotorana Jovice i Igora Vukotića. U januaru 2017. Damjanović je u istražnom zatvoru pretukao Kotoranina Miloša Trba, optuženog za saučesništvo u ubistvu zatvorenika Dalibora Đurića, člana škaljarskog klana.

8. 9. 2017, Podgorica
UBIJEN Ivan Nedović, RANJEN Minja Šaković (škaljarski klan)

Podgoričanin Ivan Nedović (33) je ubijen, a njegov prijatelj Milić Minja Šaković (30) teško je ranjen u pucnjavi u lokalu „Auto zete” u centru crnogorske prestonice. Sivi BMW se oko 12.30 zaustavio ispred servisa čiji je vlasnik Nedovićev otac. Sa suvozačevog mesta izašao je maskirani muškarac, dotrčao do bašte lokala ograđene staklom i iz automata ispalio rafal koji je pokosio Nedovića i Šakovića za kafanskim stolom. Minja Šaković je preživeo napad samo zahvaljujući bratu Marku, koji se bacio preko njega i oborio ga na pod. Napad na Šakovića i Nedovića nije rasvetljen.
I Šaković i Nedović su u policiji evidentirani kao pripadnici takozvanog zagoričkog klana, vrlo bliskog „škaljarcima”.

16. 9. 2017,Kotor
UBIJEN Goran Lenac (prijatelj kavačkog klana)

Goran Lenac (32), bivši golman Bokelja, ubijen je dok je trenirao na pomoćnom stadionu tog FK u Kotoru. Za ubistvo Lenca, kao i za pokušaj ubistva njegovog prijatelja Milana Jovićevića, koji je bio s njim na stadionu, šest dana posle zločina osumnjičen je Kotoranin Nikola Mršić. Mršić je odmah posle zločina bio privođen na saslušanje u policiju, ali je posle podnošenja krivične prijave pobegao i za njim se traga. U međuvremenu je protiv njega podignuta optužnica. Prema optužnici, Mršić je na stadion došao s pripremljenim oružjem, koje je sakriveno i zamotano u kesu držao u ruci. Potom je prišao oštećenima i prvo u pravcu Lencove glave ispalio jedan hitac, a potom drugi u pravcu Jovićevića, koga je promašio. Čituljama su se od njega oprostili Radivoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana, i ostali pripadnici grupe: Milan Vujotić, Predrag Knežević, Dragan Knežević, Damir Meljović, Davorin Baltić…

1. 10. 2017, Bijelo Polje
TEŠKO POVREĐEN Srđan Jurišević (kavački klan)

Srđan Jurišević (34) iz bijelopoljskog naselja Lješnica teško je povređen u incidentu u naselju Pruška u Bijelom Polju. Juriševića je nepoznata osoba napala s leđa i zadala mu dva uboda nožem, a zadobio je i povrede po glavi. Jurišević je bio telohranitelj Slobodana Kašćelana, vođe kavačkog klana. Jurišević je bio u fokusu policije kada su u Tivtu nađena tela Milana Pekovića i Boška Božovića, preminulih usled povreda dobijenih prilikom postavljanja bombe pod automobil. Naime, sumnjalo se da je ova eksplozivna naprava bila namenjena upravo Juriševiću.

1. 1. 2018, Beograd
UBIJEN Davorin Baltić (kavački klan)

Davorin Baltić (41), državljanin Crne Gore koji je dovođen u vezu s kavačkim klanom, ubijen je u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru kada je u njegovo vozilo ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja. Baltić je ubijen kada je svoju kumu Mariju N., inače policajku PS Vračar, dovezao do svoje zgrade da bi njegovoj supruzi čestitala Novu godinu. U momentu kada su ulazili u garažu, počela je rafalna paljba i meci su pogodili Baltića, dok je njegova kuma, pukom srećom, ostala nepovređena.
Ubica je pobegao, a uplašena kuma bacila je Baltićev pištolj u obližnji kontejner, ali je kolegama koji su zatim došli na uviđaj ispričala gde je oružje. Zbog toga je protiv nje podneta krivična prijava kojom se sumnjiči za nelegalno nošenje pištolja. Nekoliko sati posle zločina u Ulici Braće Srnić nađena je zapaljena „tojota” kojom je saučesnik odvezao egzekutora. Ubistvo Baltića nije rešeno.

29. 3. 2018, Podgorica
UBIJEN Dražen Čađenović (klan Alana Kožara)

Dražen Čađenović (31), član kriminalnog klana Baranina Alana Kožara, koji je blizak škaljarskom klanu i klanu Luke Bojovića, ubijen je u eksploziji bombe postavljene pod njegov blindirani BMW u podzemnoj garaži na Rimskom trgu u Podgorici. Ubistvo Čadženovića nije rešeno.

31. 3. 2018, Podgorica
UBIJENI Miloš Šaković (kavački klan) i Radivoje Jovanović (slučajna žrtva)

Podgoričani Radivoje Jovanović (42) i Miloš Šaković (31) ubijeni su na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice kada je na njih pucao maskirani muškarac koji se posle pucnjave dao u bekstvo. Šaković i Jovanović su pre pucnjave sedeli za dva različita stola u lokalu u centru grada. Dan posle zločina, zbog loše bezbednosne situacije direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbednosti Jovica Rečević podneli su ostavke. Šaković je osuđivan zbog dilovanja droge. Brat je od strica Milića – Minje Šakovića, koji slovi za istaknutog člana suprotstavljenog škaljarskog klana, i koji je teško ranjen u pucnjavi 8. septembra 2017. u Podgorici. Za ubistvo Šakovića i Jovanovića osumnjičen je Marko Jovanović, koji je u bekstvu. Zbog sumnje da su pomagali u pripremi likvidacije i bekstvu Jovanovića, uhapšeni su braća Predrag i Janko Vukadinović i Kristina Brnović. Za pomoć Jovanoviću osumnjičeni su i osuđenik Dragoljub Ćetković i Lidija Bulatović. Svi uhapšeni su bliski Baraninu Alanu Kožaru, a ubistvo je deo rata škaljarsko-kavačke ekipe.

2. 5. 2018, Nikšić
UBIJEN Predrag Pejović (škaljarski klan), a POVREĐEN Dragan Damjanović (slučajna žrtva)

Nikšićani Predrag – Pedo Pejović (58) i Dragan Damjanović (44) povređeni su u podmetnutoj eksploziji pod „reno senik” u Trebješkoj ulici u Nikšiću. Pejović je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici tri dana kasnije. Damjanović je zadobio lakše povrede. Pejović je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu. Napad još nije rasvetljen.

21. 5. 2018, Podgorica
UBIJEN Miodrag Kruščić (škaljarski klan)

Miodrag Kruščić, vlasnik diskoteke „Beagle”, ubijen je u podgoričkom naselju Stari aerodrom, u bašti lokala „Palata”, kada mu je ubica s kapuljačom i silikonskom maskom preko lica prišao s leđa, a zatim u njega ispalio više hitaca. Kruščić je u tom trenutku sedeo s novinarkom „Vijesti” Jelenom Jovanović, koju je zvao na sastanak kako bi joj ispričao problem koji ima u vezi sa zakupljenim delom plaže Trsteno. Ubistvo Kruščića nije rasvetljeno.

28. 5. 2018, Beograd
UBIJEN Dragoslav Miloradović (klan Luke Bojovića)

Dragoslav Miloradović (43) ubijen je ispred auto-perionice na Karaburmi kada su mu prišla dvojica napadača na motoru. Jedan od njih je zatim sišao s motora, prišao Miloradoviću, koji je stajao u društvu supruge, i ispalio više hitaca. Miloradović je bio kum Luke Bojovića, saradnika škaljarskog klana. Njegovo ubistvo nije rešeno.

19. 6. 2018, Beograd
UBIJEN SINIŠA MILIĆ (klan Luke Bojovića)

Siniša Milić (44) ubijen je na Autokomandi u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil.
Milić je ranije radio kao policajac, a u svet podzemlja ušao je kao obezbeđenje Baraninu Luki Đuroviću, svojevremeno najbližem saradniku Luke Bojovića. Posle misteriozne pogibije Đurovića angažovan je kao čuvar Filipa Koraća, prvog Bojovićevog operativca u Beogradu. Ubistvo Milića nije rasvetljeno.

28. 7. 2018, Beograd
UBIJEN Dragoslav – Miša Ognjanović (advokat Luke Bojovića)

Advokat Dragoslav – Miša Ognjanović (57) ubijen je hicima iz vatrenog oružja ispred zgrade u Ulici Antifašističke borbe kada mu je s leđa prišao napadač i ispalio više hitaca, i to naočigled njegovog sina Petra. Miša je posle ispaljenih hitaca pao, ali ga je sin podigao, na šta se ubica, koji je krenuo da beži, vratio i u Mišu ponovo ispalio više hitaca. Ubica je zatim uperio pištolj i u Petra, ali je odustao od pucnjave i pobegao. Advokat Ognjanović bio je zastupnik porodice Luke Bojovića. Njegovo ubistvo još nije rešeno.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar