OLIVERA UBIO PLAĆENI UBICA ŠIKA-a

OLIVERA UBIO PLAĆENI UBICA ŠIKA-a

(AP Photo/Bojan Slavkovic)


S druge strane, Specijalno tužilaštvo Kosova za zločin sumnjiči Milana Radoičića, Marka Rošića i sekretaricu stranke Silvanu Arsović

Srpske bezbednosne službe kao ubicu Olivera Ivanovića identifikovale su Albanca s Kosova, plaćenog ubicu kosovske tajne obaveštajne službe ŠIK, ekskluzivno saznaje „Ekspres”.

Ime ovog plaćenog ubice za sada se krije u strogoj tajnosti, kao i istraga koju u ime rasvetljavanja ubistva Ivanovića sprovode srpske bezbednosne službe.

Kako otkriva izvor „Ekspresa” upućen u detalje istrage, osumnjičeni Albanac je odranije poznat po brojnim najtežim krivičnim delima.

„Naši podaci o njemu govore da na duši do sada ima više od 50 ubistva, i to mahom Albanaca koji su se u uspostavljanju tzv. nezavisne države Kosovo pokazali kao neposlušni. Dovodimo ga i u vezu sa ubistvima nekoliko Srba”, kaže naš izvor.

On navodi i da je u pitanju najiskusniji plaćeni ubica ŠIK-a, kao i da je prvi na spisku osumnjičenih u istrazi ubistva Ivanovića koju vode srpske službe.

„Istraga je još u fazi prikupljanja dokaza i pitanje je da li naše službe, koje nisu na licu mesta uključene u istragu, mogu fizički da dođu do dokaza neophodnih za sudsko procesuiranje”, kaže naš izvor.

 (AP Photo/Bojan Slavkovic, File)

(AP Photo/Bojan Slavkovic, File)

Akcija ROSU u Kosovskoj Mitrovici

Podaci srpskih službi u direktnoj su suprotnosti s navodnim saznanjima kosovskog tužilaštva, koje je u istrazi ubistva Ivanovića prošlog petka uhapsilo trojicu Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Uhapšena su dvojica policajaca KPS, Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić, poznat kao vođa navijača Partizana.

Uhapšeni Spasojević je istražni policajac i do hapšenja nije bio dovođen u vezu sa istragom ubistva Ivanovića. Policajac Dragiša Marković bio je ranije privođen u istrazi ubistva Ivanovića. On je s kolegom Markom Jankovićem bio priveden 10. februara zbog sumnje da su na uviđaju uzeli čauru s mesta na kojem je ubijen Ivanović. Marković je tada suspendovan, ali je kasnije vraćen na posao.

„Vođa navijača Marko Rošić je uhapšen zbog pomaganja u teškom ubistvu. Specijalno tužilaštvo s Kosova smatra Rošića jednim od direktnih učesnika zločina”, kaže za „Ekspres” izvor upućen u istragu kosovskog tužilaštva.
Četvrti uhapšeni Srbin, Aleksandar Ćurčić, uhapšen je zbog ometanja policajaca u vršenju službene dužnosti i ne dovodi se u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Istovremeno sa akcijom hapšenja trojice Srba, specijalne jedinice ROSU su u petak ujutru, po nalogu Specijalnog tužilaštva, izvršile i pretres stana Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste u severnom delu Kosovske Mitrovice. Budući da Radoičić nije zatečen u stanu, izdato je naređenje za njegovo hapšenje.

Svi uhapšeni su zatim sprovedeni kod nadležnog sudije u Prištini. Uhapšeni Spasojević, Marković i Rošić saslušani su pred sudijom za pretkrivični postupak u Prištini u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, dok je Ćurćić predat nadležnom tužiocu zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti.

Da je akcija hapšenja izvršena u sklopu istrage ubistva Ivanovića, potvrdili su i specijalni tužilac Kosova i portparol kosovske policije Daut Hodžaj.

Saslušanje uhapšenih je bilo zatvoreno za javnost, a kako su izjavili njihovi advokati, uhapšeni su u prisustvu svojih advokata dali sudu izjavu samo na okolnosti određivanja pritvora, dok će odbranu povodom krivičnog dela za koje se terete naknadno izneti pred tužiocem. Svima je posle saslušanja određen jednomesečni pritvor.

Advokat Dejan Vasić izjavio je da niko od četvorice uhapšenih Srba, uključujući i njegovog branjenika Dragišu Markovića, nije osumnjičen za ubistvo Ivanovića.

„Uhapšeni se sumnjiče za sporedne događaje u vezi sa ubistvom. Moj branjenik se sumnjiči za odavanje službene tajne, a uhapšen je zato što je viđen da na mestu ubistva Ivanovića razgovara mobilnim telefonom, a da pritom nije navedeno ni sa kim je razgovarao ni šta je pričao. Obrazloženje i sam zahtev za određivanje Markovićevog pritvora ne sadrži nijedan dokaz ili bilo šta što može da ukaže da je on to zaista radio. Ne kaže se ni ko je čovek koji ga je video da tog dana telefonira, niti koja je to informacija koju je odao, niti kome”, rekao je advokat Vasić.

Advokat Miloš Delević, branilac Marka Rošića, izjavio je da je zahtev za određivanje pritvora njegovom klijentu „baziran na pretpostavci, da nema osnovane sumnje, kao i da o drugim detaljima ne može da govori pošto je istraga u toku”.

Srđan Mitrović, pravni zastupnik Aleksandra Ćurčića, izjavio je da se njegov branjenik tereti za dva krivična dela: ometanje ovlašćenih službenih lica u vršenju službene dužnosti i za neovlašćeno držanje oružja i municije koja je nađena u prsluku u blizini mesta gde Ćurčić stanuje.

Sva četvorica uhapšenih smešena su u zatvor visokog rizika u Podujevu, gde se, kako navode njihovi advokati, nalaze osumnjičeni za najteža krivična dela, terorizam i ratne zločine, odnosno oni koji su opasni za bezbednost ostalih pritvorenika.

Određivanje pritvora sud je obrazložio „postojanjem opravdane sumnja da bi uhapšeni Srbi puštanjem na uslovnu slobodu mogli da utiču na sprovođenje istražnih radnji”.

 (AP Photo/Bojan Slavkovic)

(AP Photo/Bojan Slavkovic)

Tači naredio hapšenje Srba, bez znanja Haradinaja

Srpske bezbednosne službe smatraju da je nalog za hapšenje četvorice Srba potekao direktno od predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija.

„Tači je naručio hapšenje, i to bez znanja premijera Kosova Ramuša Haradinaja. Četvorica uhapšenih Srba su kolateralna šteta. Tačijev glavni cilj bio je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koja je Haradinaju omogućila formiranje vlade. I ta saradnja između Haradinaja i Srpske liste je najveći problem Tačiju i predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju. Njima smeta što njihova vlada zavisi od Srpske liste, koja je inače dobila najviše gradonačelnika na Kosovu”, kaže za „Ekspres” izvor upućen u saznanja srpskih bezbednosnih službi.

Iako naše službe smatraju da je policijsku akciju naredio Tači, bez znanja Haradinaja, interesantno je da se o hapšenju osumnjičenih Srba oglasio samo Haradinaj. On se nekoliko sati  posle akcije ROSU oglasio na svom FB profilu:

„Danas, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, sprovedena je policijska operacija na severu Kosova povezana sa hapšenjem nekoliko osumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanovića. Ova policijska akcija je u potpunosti u skladu sa zakonom, prema nalogu Specijalnog tužilaštva, i nije povezana sa bilo kakvim političkim dešavanjima.

Želim da uverim sve građane da država Kosovo i njene snage nisu i nikada neće biti protiv bilo koje etničke ili političke grupe. Pozivam građane, političke stranke, gradonačelnike, a posebno one na severu da doprinesu očuvanju mira i stabilnosti. Važno je da se ne podlegne različitim dezinformacijama.

Čuvanje reda i poštovanje zakona je u interesu svih na Kosovu”, napisao je Haradinaj na svom FB profilu.

Za sve ovo vreme, predsednik Tači se nijednom nije pojavio u javnosti.

Opširniji tekst možete pročitati u štampanom izdanju koje se od petka nalazi u prodaji

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar