OVAKO JE NASTAO KAPTAGON -DŽIHAD DROGA: Stvoren u NATO laboratoriji, isproban u rušenju Gadafija u Libiji 2011.

OVAKO JE NASTAO KAPTAGON -DŽIHAD DROGA: Stvoren u NATO laboratoriji, isproban u rušenju Gadafija u Libiji 2011.

Foto: MUP Srbije


U obliku koji se poslednjih godina koristio kaptagon, prema brojnim izvorima, “dizajniran” je u jednom laboratoriju NATO-a u Sofiji u Bugarskoj još 2011. godine, a među prvim korisnicima bili su upravo pobunjenici u Libiji koji su rušili Gadafija

Hapšenje Milana Zarubice prošlog u Makedoniji i još sedmorice saradnika u akciji srpske i makedonske policije ponovo je u etar vratio temu sintetičke droge ” kaptagon” inače u javnosti i medijima poznatu kao džihad droga.

Prilikom hapšenje policija je u Tetovu otkrila dve moderno opremljene laboratorije. Vrednost zaplenjenih tableta iznosila je oko sedam miliona evra.

Ono što su svi očekivali posle izdržavanja višegodišnje zatvorske kazne bila je da će Zarubica promeniti stil života, ali se dogodilo upravo suprotno. Zadnju šemu proizvodnje sintetičke droge, Zarubica je navodno osmislio još 2014. u zatvoru proizvodnju kaptagona.

Kada je izašao na slobodu, krenuo je upravo u proizvodnju kaptagona, drogu koja je bila veoma popularna među ratnicima Islamske države na vrhuncu uspona ove paradržavne tvorevine. Sumnja se da su mu oni čak bili i kupci, piše hrvatski portal expres.hr.

Šta je kaptagon?

Kaptagon je sintetička droga kojoj je razvijena na bazi amfetamin, i spada u grupu psihostimulatora srednjeg nervnog sistema. Stvorena je početkom šezdesetih godina prošlog veka u svrhu lečenja ADHD-a. Danas se isključivo dovodi u vezu sa terorizmom.

Naime, u više navrata se izveštavalo kako su ISIL-ovci najveći potrošači kaptagona. Iračke, Sirijske i kurdske snage bezbednosti su kod poginulih terorista nalazili pune džepove kaptagona koji ih satima drži na nogama, ali ih pretvarali i u pomahnitale krvoloke.

U obliku koji se poslednjih godina koristio kaptagon, prema brojnim izvorima, “dizajniran” je u jednom laboratoriju NATO-a u Sofiji u Bugarskoj još 2011. godine, a među prvim korisnicima bili su upravo pobunjenici u Libiji koji su rušili Gadafija.

Ono što je zanimljivo da je pre par godina u privatnom avionu saudijskog princa Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziza otkriveno čak dve tone kaptagona,  za koji se sumnja da je bi namijenjen prodaji u Islamskoj državi.

NE PROPUSTITE:

POZADINA HAPŠENJA ZARUBICE U TETOVU: Formirao fabriku za džihad drogu, plan bio osvajanje Bliskog istoka

(FOTO) MILAN ZARUBICA UHAPŠEN U MAKEDONIJI: U Tetovu stvorio fabriku za proizvodnju ekstazija, zaplenjeno 300 kg tableta

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar