SAŠA KOVAČEVIĆ KOJI JOŠ NIJE PROPEVAO: Crnogorac uhapšen sa 400 kilograma kokaina

SAŠA KOVAČEVIĆ KOJI JOŠ NIJE PROPEVAO: Crnogorac uhapšen sa 400 kilograma kokaina


Crnogorac Saša Kovačević i jedan Italijan uhapšeni su u Portugalu dok su na jedrilici prevozili čak 400 kilograma kokaina visoke čistoće * Droga u vrednosti od oko 184 miliona evra s Kariba je trebalo da preko Trsta dođe u Evropu

Kotoranin Saša Kovačević uhapšen je prošle nedelje u Portugalu zbog sumnje da je švercovao 400 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.
U istoj akciji, lisice na ruke stavljene su i pedesetosmogodišnjem Italijanu Faustu Oru. Njih dvojica su jedrilicom, koju su koristili za iznajmljivanje turistima, prevozili drogu koja bi na crnom tržištu dosegla vrednost od 184 miliona evra. I dalje traje istraga da li su ovo njihovi pravi identiteti ili su koristili lažna dokumenta. Plovilo su zaustavili pripadnici obalske straže Portugala na Atlantskom okeanu, 600 milja od Azorskih ostrva.

Prva ruka
Crnogorac i Italijan su na jedrilici „Gioia”, koja je plovila iz pravca Kariba, prenosili kokain izuzetno visoke čistoće, verovatno tzv. prvu ruku. Prema navodima portugalskih medija, barka je registrovana u Trstu. Tamo je i pokrenuta istraga o švercu droge zbog sumnje da je taj grad na severu Jadrana bio odredište na koje je kokain trebalo da stigne.
Inače, britanske i italijanske obaveštajne službe su pre nekoliko nedelja došle do podatka da je velika količina droge utovarena na brod koji je krenuo ka Evropi. Navodno, velika količina kokaina trebalo je nakon iskrcavanja u Trstu preko kopna da bude transportovana u više evropskih zemalja. Kako ne bi ugrozili istragu, oni su sačekali da osumnjičeni zaplove. Jedrilica je praćena nedelju dana, a u Portugal je uplovila u noći između 29. i 30. septembra. U ovaj međunarodni šverc, prema pisanju portugalskih medija, umešani su i ljudi iz Latinske Amerike.
Istraživačka koordinatorka Nacionalne jedinice za borbu protiv trgovine opojnim drogama (UNCTE) Portugala Roza Mota saopštila je da je ovo najveća zaplena narkotika u toj zemlji ove godine. Ona je na konferenciji za medije saopštila da su dvojica osumnjičenih zatečena na jedrilici natovarenoj kokainom, te da nisu bili naoružani, kao i da nisu pružali otpor prilikom hapšenja.
– Naša ispitivanja pokazala su da je kokain visokog stepena čistoće, čak iznad 90 odsto. Droga je bila upakovana u manje pakete, od po jedan kilogram, koji su bili oblepljeni selotejpom, a nalazili su se u plastičnim kutijama. Takva pakovanja droge bila su sakrivena po čitavoj barci – saopštila je Mota.

SASA KOVACEVIC 2Dvojica osumnjičenih zatečena su na jedrilici natovarenoj kokainom. Nisu bili naoružani, niti su pružali otpor prilikom hapšenja, saopštila je portugalska policija

Portugalska jedinica za borbu protiv trgovine narkoticima njih dvojicu tereti da su deo međunarodne kriminalne organizacije raspoređene u različitim evropskim i američkim zemljama.
„Zaplenjeni kokain trebalo je da se preveze s Kariba do Evrope, a potom da se distribuira u različite zemlje”, potvrdila je portugalska policija.

Okeanska trka
O ozbiljnosti ove velike akcije, pod nazivom „Okeanska trka”, govori podatak da je obalska straža podignuta u stanje pripravnosti čim je jedrilica ušla u vode Portugala, a sve vreme je imala i podršku vojske iz vazduha. Uhapšeni, kao i jedrilica koja je zaplenjena, dovedeni su u luku Portimao. Lokalni portal Sulinformacao.pt preneo je da su u akciji hapšenja učestvovali sudska policija, vazduhoplovstvo i portugalska mornarica, koji su bili zaduženi da presretnu brod u takozvanoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Portugala. To je međunarodni naziv za okeanski pojas na koji Portugal polaže pravo, gde mu je dozvoljeno da koristi sve morske resurse i da vrši eksploataciju.

BILI SAMO KURIRI

Italijan s kojim je uhapšen Kovačević u Đenovi je bio poznat pod nadimkom Kovač. Policija smatra da su on i Kovačević bili samo kuriri.
– Droga je najverovatnije kupljena u Južnoj Americi, odakle je jahta i plovila, i nije mogla biti plaćena manje od 20 miliona evra. Verujemo da je čovek koji je uhapšen pod imenom Kovačević zapravo na brodu bio u ime kupca i da je on kontrolisao pošiljku. Policija je u prvom trenutku pronašla tek nekoliko kilograma kokaina. Tek kada je jedrilica prebačena u luku otkrivena je čitava količina – otkrili su istražitelji, a prenosi „Kurir”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar