ZADRUŽNI STAN NA MENHETNU

ZADRUŽNI STAN NA MENHETNU


Stan u Njujorku koji je nekada bio rezidencija jugoslovenskih diplomata u SAD, a koji su države naslednice SFRJ dale na prodaju, može da kupi samo fizičko lice, i to uz odobrenje ostalih stanara zgrade na Park aveniji

Kupiti stan na Menhetnu, na Park aveniji, sa pogledom na Central park, s tri terase i šest prostorija, za vrtoglavih 18 miliona dolara nije mala stvar. Posebno ako je u pitanju bivša rezidencija jugoslovenskog ambasadora u Njujorku. Nisu vam dovoljne samo pare, morate da imate još nešto. Morate da budete „prihvatljivi”.

Države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) nedavno su odlučile da dve nekretnine koje su nekada bile u vlasništvu SFRJ puste na tržište, prodaju i podele novac.

Tako su se dve vredne nekretnine našle u prometu na njujorškom tržištu nekretnina. U pitanju je luksuzna zgrada na Petoj aveniji iz 1904. godine, koja je služila kao ambasada SFRJ pri Ujedinjenim nacijama (procenjena na 40 miliona dolara) i bivša rezidencija ambasadora pri UN na Park aveniji (procenjena na 18 miliona dolara), a koja je pod ključem još od 1992. godine. Za održavanje Srbija je mesečno plaćala oko 14.000 dolara ili za sve ove godine čak tri miliona dolara.

To je, prema objašnjenju generalnog sekretara MSP Veljka Odalovića, bio jedini način da se sačuva vlasništvo nad ovim vrednim objektom. Uloženi novac će nam biti vraćen prilikom podele zarade od prodaje.
Međutim, pravila kupovine ovog stana, sa istorijskim značajem za Srbiju, nisu tako jednostavna…

Naime, redakcija našeg lista obratila se zvaničnim upitom agenciji za prodaju nekretnina „Daglas Eliman”, koja je unajmljena za taj posao, kao potencijalni kupac. U roku od svega nekoliko sati dobili smo odgovor. Negativan odgovor.

– Zahvaljujem se na vašem interesovanju za ovu nekretninu. Međutim, u pitanju je „co op apartment” i kao takav ga ne može kupiti kompanija, već vlasnik mora biti individua za čiju kupovinu pristanak mora da ponudi i skupština stanara. Žao nam je. Molim vas da nas obavestite ukoliko možemo da posredujemo prilikom kupovine neke druge nekretnine na Menhetnu, a koja je „condominium apartment” i koja ne podrazumeva ovakve zahteve -navodi u svom odgovoru agent za prodaju nekretnina Tristan Harper.

Prevedeno na srpski, to znači da je ova nekretnina u vlasništvu stambene zadruge, kooperativnog ili stambenog preduzeća, pravnog lica, što je zapravo u SAD uobičajen model vlasništva nad nekretninom koja se razlikuje od drugih stambenih aranžmana: vlasništvo jedne porodice nad kućom, kondominijumi (suvlasništvo) i iznajmljivanje nekretnina. Praktično, vlasnici stanova u ovoj zgradi zapravo su akcionari u ovoj tzv. zadruzi koja poseduje zgradu, a koju su kupili udruženim resursima.

Ključni momenat je taj da, zajedno sa akcijama, stanari dobijaju i ekskluzivno pravo da odaberu ko može živeti u njihov zgradi. Plastično objašnjeno, to je upravo ona scena u holivudskim filmovima kada se stanari u zgradi okupe i, kao na intervjuu za posao, prime potencijalnog kupca stana u njihovoj zgradi. Tada počinje rešetanje pitanjima poput: da li ste samac ili u braku, gde radite, gde ste studirali i zašto do sada niste imali svoj stan, gde ste ranije živeli, imate li kućne ljubimce, a decu… Kada potencijalni kupac završi sa intervjuom, onda stanari odlučuju da li će im novi komšija u zgradi praviti žurke i da li u svojoj zgradi žele da čuju dečji plač…

Iako je nekretninu u Njujorku koja je služila kao rezidencija za ambasadore SFRJ kupljena mnogo pre nego što je ovaj model vlasništva zakonom uveden u SAD, nemoguće je a ne zamisliti taj sastanak vlasnika stanova u dnevnoj sobi neke sredovečne žene kako propituju druga Broza: Jeste li oženjeni? Imate li dece? Gde radite i šta ste po struci? Nismo sigurni da li nam odgovara vaš pas. Nadamo se da nećete praviti razuzdane zabave…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar