ZORANA MIHAJLOVIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SEOSKIH ŽENA: “Žene na selu ne smeju ostati marginalizovane i neplaćene”

ZORANA MIHAJLOVIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SEOSKIH ŽENA: “Žene na selu ne smeju ostati marginalizovane i neplaćene”


Zorana Mihajlović kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost ocenila je da su žene na selu ogroman potencijal i da imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane i poljoprivredi i dodala da one ne smeju ostati marginalizovane i neplaćene za posao koji obavljaju, piše “N1”.
Mihajlović je povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, rekla da su žene najugroženiji i najranjiviji deo seoskog stanovništva.

Ona je navela da je žene na selu neophodno podržati i ohrabriti ih da se udružuju, registruju poljoprivredna domaćinstva i zajedničkim snagama istupaju ka tržištu.”Znamo da je više od polovine njih formalno nezaposleno, da 60 odsto nema pravo na penziju, da su retko vlasnice imovine.

Država je kroz IPA fondove obezbedila 300.000 evra za projekte koji za cilj imaju ekonomsko osnaživanje žena, posebno žena na selu”, rekla je Zorana Mihajlović, prenosi “N1”.

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Delegacije EU u Srbiji i UN Women posetili su udruženje žena “Udahni život” iz Stanišića koje se bavi organskom proizvodnjom povrća i edukacijom žena za preradu, proizvodnju sadnica i povrtarstvo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar