Ekonomija
26.12.2017. 11:15
R.E./Beta/Večernje novosti

BAJATOVIĆ: Srbija kreće u razvoj gasne mreže posle Putinovog poziva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da Srbija jača svoje gasne kapacitete i ubrzano radi na interkonekciji gasovoda od Niša, preko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom, a nakon poziva predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji da se priključi projektu gasovoda "Turski tok".

"Važno je da se sada sve radi po evropskim pravilima. Pojavili su se kupci koji zahtevaju sve veće količine gasa, a naš transportni sistem je prilično skroman. U tom gasnom tepihu velika je rupa u jugoistočnoj Evropi. Nama je sada zadatak da izgradimo svoju mrežu i da je ojačamo, posebno kada zahtevi kupaca budu obavezujući", rekao je Bajatović za današnje "Večernje novosti".

Podsetio je da je garant Evrope za inerkonkekciju gasa od Niša do granice sa Bugarskom, 40 miliona evra.

"Već smo ušli u poslove eksproprijacije. Onda mora da se gradi gasovod od Niša do Velike Plane, a kasnije Velika Plana - Batajnica. U planu je i interkonekcija sa Rumunijom, gde imamo samo osam kilometara. To je još jedan pravac snabdevanja od proizvodjača, jer Rumuni imaju svoj gas. U Vojvodini je mreža prilično dobra. Imamo i vezu sa Madjarskom", precizirao je Bajatović.

PUTIN: Moskva i Beograd razrađuju mogućnost pripajanja Srbije Turskom toku

Srbija, kako je istakao, ima šansu da postane energetsko čvorište, jer će imati više pravaca snabdevanja, veće potrebe kupaca, što znači bolju poziciju u pregovorima oko cene.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO OKSANA TOSKIC

"Planiramo i interkonenciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će morati da se snabdeva iz Srbije", rekao je Bajatović.

Kako je naveo, iako Srbija širi svoj transportni sistem, potrebno je i da Bugarska obezbedi svoju infrastrukturu.

"Jačanjem naših gasnih kapaciteta mi možemo da se povežemo i uzimamo gas iz Azerbejdžana, 'Južnog koridora', 'Turskog toka'... To su sve komercijalni ugovori, na osnovu kojih mi možemo da dobijemo kredit od banke i širimo svoju mrežu", kazao je Bajatović za "Večernje novosti".

Srbija je, kako je naavio "vrlo blizu dogovora da preduzeća iz hemijskog kompleksa od 'Gasproma' dobiju gas po specijalnoj ceni".

"Za potrebe 'Azotare' i MSK, gas će biti tretiran kao sirovina, a ne kao energent. Jeftiniji gas će ovim firmama omogućiti da prežive dok ne stignu strateški partneri. Da se ne izgubi nijedno radno mesto", rekao je Bajatović.

On je naglasio da je izuzetno važno što se medjudržavnim sporazumima izmedju Moskve i Beograda, ruska strana obavezala da će isporučiti dovoljne količine gasa našoj zemlji.

"Na osnovu tog ugovora, najveći proizvodjač garantuje da će isporučiti potrebne količine gasa. Srbija je energetski sigurna. Izmedju 'Srbijagasa' i 'Gasproma' nije obična komercijalna saradnja, to je strateško partnerstvo. Sada ćemo moći i da prodajemo ruski gas. Dosadašnji ugovor je precizirao nabavku 1,5 milijardi kubnih metara godišnje, sad smo podigli na dve milijarde", istakao je Bajatović za "Večernje novosti".

Bajatović je naveo i da Srbija kupuje gas samo od "Gasproma", jer je ima najbolju cenu, dodajući da "Gasprom" nikada nije rekao da se ne kupuje gas od drugih.

"Cene po kojima nabavljamo su u klasi regiona. Nemamo mi privilegiju, kada je cena u pitanju, ali imamo slobodu da uzimamo kad želimo i koliko želimo, a da pri tome ne plaćamo penale, bez dodatnih uslova i troškova. Nikad nam Rusi nisu naplatili nijedan penal zato što nabavke nisu išle po dogovoru", pojasnio je Bajatović.

Prema njegvim rečima, dug za gas prema Rusiji iznosio je izmedju 10 i 400 miliona dolara.

"Sada je na nuli. Ukupni dug 'Srbijagasa' će dogodine pasti na oko sto miliona evra. U jednom momentu bio je 1,7 milijardi evra, a dugovali su nam 2,4 milijarde evra", rekao je Bajatović.

NE PROPUSTITE:

GASNI ZAGRLJAJ

KREMLJ SAOPŠTIO: Gasprom u 2018. povećava isporuku gasa Srbiji za 15 odsto

U PRISUSTVU VUČIĆA I PUTINA: Rusija i Srbija potpisale protokol kojim je dozvoljen reizvoz ruskog gasa

Rusija dozvolila Srbiji reizvoz gasa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve