Ekonomija
08.04.2018. 09:20
DR Borislav Agapijev

DR BORISLAV AGAPIJEV: Strah ruši kriptovalute

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na svetskim tržištima i berzama se nastavlja talasanje, a pored učestalih velikih skokova i padova, sada se promenila situacija i u vezi s najvećim firmama na Američkoj berzi kao sto su Fejsbuk, o kojem smo pisali u prošlom broju „Ekspresa". Sada je na tapet došla i firma „Tesla", u srpskoj javnosti poznata iz bestselera Ešlija Vensa „Ilon Mask: Tesla, spaceX i potraga za fantastičnom budućnošću". „Tesla" je veoma prestižna automobilska firma, sa vrednošću na tržištu većom od „Dženeral motorsa" i „Forda", mada ne proizvodi više od dva procenata broja automobila koji svake godine prave pomenuti auto-giganti. Međutim, „Tesla" se izborio za poziciju inovacijom i mudrim izlaskom na tržište tokom ogromnog rasta berze, tako da godinama uživa u enormnoj kapitalizaciji na tržištu, između ostalog, zbog proizvodnje električnih automobila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Većini čitalaca može biti čudno što se stvari na američkim i ostalim berzama tako brzo, naprasno i naglo menjaju u svoje suprotnosti. Na primer, prošle nedelje smo pomenuli da je sada Fejsbuk na nišanu kritičara, mada ne treba biti mnogo pronicljiv da bi se shvatilo da su poente kritičara već godinama naširoko poznate manje-više svima. Drugim rečima, zna se dobro već godinama da Fejsbuk masovno skuplja podatke i da trpa reklame, kao i da nudi svakakve sadržaje na platformi. Zašto se odjednom sve preokrenulo naopako i mnogi se prenemažu da je sve to veliki šok i iznenađenje?

To se takođe odlično vidi iz mase nekonzistentnih dnevnih vesti u finansijskoj štampi, i to veoma renomiranoj, koje jednog dana pričaju kako su investitori zabrinuti za nešto, da bi se bukvalno sledeći dan reklo da „više i nisu" te imaju odjednom potpuno suprotan stav. Posmatračima sa strane ovakvo ponašanje deluje čudno. Da ne poverujete! Odgovor je mnogo prostiji: sva racionalna objašnjenja na berzi koja se svakodnevno objavljuju su u velikoj meri potpuno proizvoljna, samo se stavljaju kao veoma tanka fasada na ruševinu da bi se najnaivnijim učesnicima dao privid da je sve što se dešava racionalno i s nekim rizicima koji uvek imaju smisla.

Surova realnost je mnogo drugačija i uglavnom takva objašnjenja nemaju nikakvog smisla. Treba da istaknemo da ne treba ići u drugu krajnost i reći da berze i tržišta NIKADA nemaju smisla. To takođe NIJE tačno. Oni imaju ogromnog smisla na DUŽE staze. Kao što je jedan od glavnih osnivača i teoretičara modernog kapitalizma Džon Mejnard Kejns rekao: „Na kratke staze tržišta su izbori popularnosti, dok su na duže staze vage za merenje". Njegova duboka poenta je da su kratkoročne fluktuacije, mešetarenja i iracionalnosti u vezi s nebuloznim popularnostima veoma česti, ali da je glavna uloga tržišta da meri profit. Drugim rečima, kratkoročne iracionalnosti se peglaju tako što veštački naduvane kompanije moraju eventualno da prave profit i u skladu s njihovom vrednostima na berzi, ili im sledi iznenadni i bolni pad. Zato je uvek opasno kada kompanije koje su bile dugo popularne iz „nejasnih razloga" odjednom postanu dežurni krivac na nišanu mase.

Što se tiče američkih i svetskih berzi, opet su odskočile od 200-dnevnog pomerajućeg proseka (S&P500), ali situacija je još uvek ozbiljna. Drugim rečima, ovaj skok, koji je još uvek mali, mora da se nastavi još nekoliko dana ili nedelja, do oko 2750 na S&P500, ili će to postati još jedan propadajući skok. Takođe, svi trendovi i pomerajući proseci koji rastu već godinama počeli su polako da stagniraju  zbog svih pomenutih dogodovština, tako da „bikovima" na berzi preostaje veliki posao da guraju nagore, što bi rekli u Americi.

Takođe treba da napomenemo i zbivanja u vezi s kriptovalutama, koje nastavljaju da padaju. Ovi padovi manje-više svih valuta  su sad veoma ozbiljni, pokazuju jasno izduvavanje balona. Međutim, treba reći i da je to sve još uvek normalno ponašanje tržišta, gde se istresaju učesnici koji su uleteli na brzinu i sada prodaju iz straha i panike. Njihova prodaja je upravo razlog ovog pada i izduvavanja. Sve je to cena ogromnog rasta kriptovaluta tokom 2017.

Krajnja priča će se videti tek kada manje-više svi novopečeni i razočarani učesnici budu izašli iz igre. Tada će se pokazati koliko ima pravih učesnika na duge staze koji veruju u koncept kriptovaluta i spremni su da ostanu u igri. Ukoliko se ispostavi da ih nema, onda će kriptovalute potpuno propasti. Do kraja ove godine ili početkom sledeće videćemo kako će se sve to odvijati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve